Dosa η λεπτή τηγανίτα

Dosa, η λεπτή τηγανίτα

Η dosa είναι μια παραδοσιακή βάση πρωινού στη Νότια Ινδία. Είναι μία λεπτή τηγανίτα αρκετά ευέλικτη όπου μπορούμε να την γεμίσουμε με οτιδήποτε μας αρέσει και να την απολαύσουμε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Στην όψη μοιάζει αρκετά με κρέπα.

Φτιάχνεται με μουλιασμένο ρύζι και μαύρα φασόλια, τα οποία αλέθονται σε πάστα και αναμιγνύονται ώστε να δημιουργηθεί ένα παχύρευστο κουρκούτι. Το κουρκούτι συνήθως αφήνεται να ζυμωθεί όλη τη νύχτα. Μέσα στο μείγμα προστίθενται σπόροι τριγωνέλλας όπου και δίνουν στη λεπτή πίτα ένα διακριτικό χρυσοκάστανο χρώμα και μια νόστιμη τραγανή υφή. Η λεπτή τηγανίτα ψήνεται σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ηλιέλαιο.

Σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας αντί για μουλιασμένο ρύζι χρησιμοποιείται αλεύρι σιταριού, σιμιγδάλι, ριζάλευρο ή γάλα σόγιας. Τις βρίσκουμε πλέον σε όλη την Ινδία όπου τις πουλάνε πλανόδιοι πωλητές ως γρήγορο σνακ. Βέβαια είναι αναντικατάστατο είδος στα παραδοσιακά ινδικά εστιατόρια.

Το ρύζι που χρησιμοποιείται συνήθως είναι το μπασμάτι ή το ρύζι dosa. Χρειαζόμαστε ένα ρύζι με υψηλό ποσοστό αμυλόζης. Το άμυλο βοηθά ώστε να γίνουν τα dosa τραγανά

Η ιστορία της dosa

Όπως προ είπαμε η dosa προέρχεται από τη Νότια Ινδία. Υπάρχουν δύο θεωρίες σχετικά με την προέλευσή της. Ορισμένοι πιστεύουν ότι προέρχεται από τη Νότια ινδική πολιτεία Ταμίλ Ναντού. Η προέλευσή της εντοπίζεται τον 1° αιώνα μ.Χ., όταν αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη λογοτεχνία των Ταμίλ.

Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι συνδέεται με την πόλη Udupi λόγω της σχέσης με τα εστιατόρια Udupi.

H dosa του Ταμίλ (Tamil dosa) είναι πιο μαλακιά και πιο παχιά ενώ αυτή του Udupi είναι πιο λεπτή και πιο τραγανή.

Μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας, η κουζίνα της Νότιας Ινδίας έγινε σταδιακά δημοφιλής στο Βορρά. Στο Δελχί, το ξενοδοχείο Madras στο Connaught Place έγινε ορόσημο που ήταν ένα από τα πρώτα εστιατόρια που σερβίρουν κουζίνα της Νότιας Ινδίας. Η dosa έφτασε στη Βομβάη με τα εστιατόρια Udupi τη δεκαετία του 1930.

Καταναλώνονται ως αλμυρό πιάτο και σερβίρονται ζεστές μαζί με τσάτνευ. Επίσης είναι συνοδευτικό για πολλά ινδικά πιάτα όπως κάρυ με κρέας και λαχανικά.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί