Dondurma

Dondurma

Το Dondurma είναι ένα παραδοσιακό τουρκικό παγωτό που έχει κερδίσει διεθνή φήμη για τη μοναδική υφή και ελαστικότητά του.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του

Αρχικά η υφή του, σε αντίθεση με το κανονικό παγωτό. Το dondurma είναι μαστιχωτό και ανθεκτικό στο λιώσιμο, γεγονός που του δίνει μια μοναδική, ελαστική συνοχή. Αυτό οφείλεται στα κύρια συστατικά του τα οποία είναι το σαλέπι το οποίο το πυκνώνει και του δίνει την ελαστικότητα. Η μαστίχα η οποία του προσφέρει μία ελαφρώς μαστιχωτή υφή και μία διακριτική γεύση πεύκου. Άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι το γάλα και η ζάχαρη.

Ποια είναι η ιστορία του Dondurma

Το Dondurma χρονολογείται από αιώνες και έχει τις ρίζες του στο Kahramanmaraş, μια πόλη στη νότια Τουρκία, όπου συνήθως αναφέρεται ως Maraş Dondurması. Εκεί, Τούρκοι νομάδες έφτιαχναν αυτό το ιδιαίτερο επιδόρπιο χρησιμοποιώντας γάλα από κατσίκες, σαλέπι και χιόνι από τα βουνά. Η πρακτική εξελίχθηκε σε αυτό που είναι γνωστό σήμερα ως dondurma.

Το κύριο συστατικό, το σαλέπι, προέρχεται από το είδος άγριας ορχιδέας που είναι εγγενές στην περιοχή της Ανατολίας, το οποίο έχει κάνει τις ορχιδέες σημαντικό αλλά υπό εξαφάνιση μέρος της τουρκικής χλωρίδας. Λόγω της υπερβολικής συγκομιδής, η τουρκική κυβέρνηση έχει επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές σαλέπι, καθιστώντας δυσκολότερη την παραγωγή αυθεντικού dondurma εκτός Τουρκίας.

Πολιτιστική σημασία

Το Dondurma είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό επιδόρπιο, είναι μέρος μιας θεατρικής εμπειρίας. Με μια παιχνιδιάρικη αλληλεπίδραση, πλανόδιοι πωλητές συχνά ντυμένοι με την παραδοσιακή ενδυμασία πουλάνε dondurma χρησιμοποιώντας κουπιά με μακριά λαβή ώστε να σερβίρουν το παγωτό στους πελάτες και τη στιγμή που πάει ο πελάτης να πάρει το παγωτό το τραβάνε αφήνοντας μόνο το χωνάκι ή την χαρτοπετσέτα. Αυτό το χαλαρό πείραγμα έχει γίνει εμβληματικό, προσθέτοντας ένα θεατρικό στοιχείο στην εμπειρία της αγοράς dondurma.

Πόσες ποικιλίες Dondurma έχουμε;

Ενώ το κλασικό αρωματίζεται με μαστίχα και βανίλια, έχουν προκύψει διάφορες ποικιλίες:

  • Απλό Maraş Dondurması. Είναι φτιαγμένο με τα απαραίτητα συστατικά, σαλέπι, γάλα, μαστίχα και ζάχαρη.
  • Kakaolu (Σοκολάτα). Στην παραδοσιακή συνταγή προστίθεται κακάο.
  • Fıstıklı (Φιστίκι). Προσθήκη φιστικιών Αιγίνης.
  • Sade (Απαλό). Αυτή η έκδοση εστιάζει στην υφή και την ήπια γεύση χωρίς πρόσθετους αρωματικούς παράγοντες.

Σύγχρονη δημοτικότητα

Η φήμη του Dondurma έχει εξαπλωθεί πολύ πέρα ​​από την Τουρκία, ειδικά λόγω του μοναδικού στυλ πωλήσεων των πλανόδιων πωλητών σε τουριστικούς κόμβους όπως η Κωνσταντινούπολη και οι παράκτιες πόλεις. Είναι πλέον διαθέσιμο σε πολλά μέρη του κόσμου, αν και το σαλέπι που χρησιμοποιείται σε πολλά μέρη εκτός Τουρκίας συχνά αντικαθίσταται με διαφορετικά παχυντικά λόγω της σπανιότητας και της ρύθμισης της ρίζας ορχιδέας.

Στην Τουρκία, ο dondurma τρώγεται παραδοσιακά με μαχαίρι και πιρούνι λόγω της πυκνότητας του, κάτι που τον ξεχωρίζει από τα τυπικά παγωτά.

Λόγω της ξεχωριστής υφής του, το dondurma συνδυάζεται συχνά με άλλα επιδόρπια, ιδιαίτερα στην Τουρκία. Ταιριάζει πολύ με μπακλαβά όπου οι πλούσιες, σιροπιαστές στρώσεις μπακλαβά έρχονται σε όμορφη αντίθεση με το δροσερό, ελαστικό παγωτό. Επίσης συνδυάζεται υπέροχο με το κιουνεφέ όπου το ζεστό γλυκό συναντά την κρύα πλευρά του dondurma για μια απολαυστική γευστική ισορροπία.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.