Domoda το εθνικό πιάτο της Γκάμπια

Domoda το εθνικό πιάτο της Γκάμπια

Το Domoda είναι το εθνικό πιάτο της Γκάμπια. Το συναντάμε σε δύο εκδόσεις, την χορτοφαγική και αυτή με το κρέας. Η χορτοφαγική εκδοχή είναι πιο δημοφιλής από την εκδοχή του κρέατος επειδή το κρέας είναι αρκετά ακριβό στη Γκάμπια. Αν χρησιμοποιηθεί κρέας τότε το βόειο ή το κοτόπουλο είναι αυτά που επιλέγονται.

Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι τα φιστίκια. Η σάλτσα φιστικιών αποτελείται από αλεσμένα φιστίκια, πελτέ ντομάτας και φρέσκες ντομάτες ανακατεμένες με κρεμμύδια ή πιπεριές τσίλι. Η σάλτσα που θα δημιουργηθεί αναμειγνύεται μαζί με μια σειρά από λαχανικά, πατάτες και κοτόπουλο ή βοδινό κρέας για να σχηματίσουν ένα πλούσιο και χορταστικό στιφάδο φιστικιών.

Πιστεύεται πως το domoda έχει καλύτερη γεύση όταν ξαναζεσταθεί την επόμενη μέρα

Ανάλογα την περιοχή το συναντάμε με διαφορετικές ονομασίες. Είναι γνωστό ως Maafe στη Σενεγάλη, Tigadèguèna ή Tigadegena στο Μάλι, Sauce d’Arachide στην Ακτή Ελεφαντοστού και Durango στο Mandingo.

Το Domoda κατάγεται από τους λαούς Mandinka και Bambara του Μάλι. Η σωστή ονομασία του στη γλώσσα Mandinka είναι domodah ή tigadegena (σάλτσα με φυστικοβούτυρο, όπου το tige είναι «φυστικοβούτυρο», το dege είναι «πάστα» και το na είναι «σάλτσα»).

Είναι ένα αγαπημένο πιάτο μεταξύ πολλών εθνοτήτων της Σενεγάλης και της Γκάμπια. Με τη σημαντική επέκταση της καλλιέργειας αραχίδων κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας, το domoda έγινε δημοφιλές πιάτο σε όλη τη Δυτική Αφρική, ακόμη και εκτός Δυτικής Αφρικής, όπως στο Καμερούν και στη Γαλλία.

Μαζί με την καλλιέργεια της αραχίδας, το στιφάδο φιστικιού εκτός από τις γειτονικές περιοχές, έφτασε στον αμερικανικό Νότο, όπου οι εκδόσεις αυτού του πιάτου είναι ακόμα κοινές. Για παράδειγμα, η σούπα με φιστίκια της Βιρτζίνια!

Το Domoda σερβίρεται συνήθως πάνω από ρύζι, ή περιστασιακά πάνω από findi, ένα δημητριακό που μοιάζει με κουσκούς και είναι πολύ δημοφιλές στη Γκάμπια. 

Τα συνηθέστερα λαχανικά που χρησιμοποιούνται είναι οι κολοκύθες και οι γλυκοπατάτες.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.