Dim sum

Dim sum

Το Dim sum είναι ένα παραδοσιακό κινέζικο γεύμα σε μέγεθος μπουκιάς που συνήθως συνοδεύεται με τσάι.

Αποτελείται από μικρά γεμιστά ψωμάκια ψημένα στον ατμό, dumplings, ρολά με ρυζομακάρονα τα οποία μπορεί να περιέχουν κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό ή γαρίδες και λαχανικά. Επίσης μπορεί να περιέχουν ακόμα, γλυκές πουτίγκες και τάρτες.

Το σερβίρισμα του γίνεται σε καλαθάκια από μπαμπού

Ο όρος dim sum μεταφράζεται ότι αγγίζει την καρδιά και σύμφωνα με το μύθο, επινοήθηκε πριν από πολλούς αιώνες από μάγειρες της Βασιλικής Αυλής για να αγγίξει την καρδιά των Κινέζων αυτοκρατόρων.

Ξεκίνησε ως ένα απλό πιάτο. Πλέον είναι βασικό μέρος της κινεζικής κουλτούρας. Τρώγεται σε όλη την Κίνα παρόλα αυτά πιστεύεται ότι προέρχεται από την περιοχή Γκουανγκντόνγκ της νότιας Κίνας.

Η καντονέζικη κουλτούρα ξεκίνησε με τσάι στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα στο λιμάνι της πόλης Guangzhou, την πρωτεύουσα του Γκουανγκντόνγκ. Οι ταξιδιώτες και οι έμποροι του Δρόμου του Μεταξιού έκαναν διαλείμματα σε τεϊοποτεία για ένα γεύμα. Όσο συνέχιζαν να ταξιδεύουν, το dim sum εξαπλωνόταν και αποκτούσε δημοτικότητα σε όλη την περιοχή του Χόνγκ Κονγκ.

Είναι επίσης ένα τελετουργικό οικογενειακό πιάτο που τρώγεται τα περισσότερα πρωινά του Σαββατοκύριακου στο Χονγκ Κονγκ.

Πως παραγγέλνουμε ένα dim sum;

Αρχικά επιλέγουμε το τσάι καθώς αυτό είναι το κεντρικό μέρος του γεύματος. Η παραγγελία είναι αρκετά διασκεδαστική καθώς σερβιτόροι με καρότσια γεμάτα από μπαμπού, βγαίνουν από την κουζίνα και περνάνε από κάθε τραπέζι. Οι πελάτες επιλέγουν το dim sum που θέλουν.

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή dim sum;

Όπως προείπαμε έχουμε μία μεγάλη ποικιλία από dim sum. Κάποια από αυτά είναι αρκετά δημοφιλή.

  • Shumai – Είναι λεπτά και στρογγυλά, έχουν συνήθως μία γέμιση από χοιρινό ή γαρίδες ή συνδυασμό και των δύο. Συνήθως έχει και μία μικρή ποσότητα λαχανικών (μανιτάρια, μπαμπού και νεροκάστανα).
  • Ζυμαρικά με γαρίδες – Ίσως και από τα πιο δημοφιλή. Μία λεπτή ημιδιάφανη ζύμη έχει στο εσωτερικό της κομμάτια από γαρίδες. Ψήνονται και σερβίρονται στον ατμό σε μπαμπού.
  • Ζυμαρικά σούπας – Συνήθως τα αναφέρουμε ως ντάμπλινγκ σούπας. Είναι λεπτές ζύμες που στο εσωτερικό τους έχουν χοιρινό και ζεστό ζωμό. Ψήνονται στον ατμό σε μπαμπού.
  • Χοιρινά ψωμάκια – Είναι αφράτα λευκά ψωμάκια γεμιστά με χοιρινό. Ψήνονται στον ατμό σε μπαμπού.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί