Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο ακούμε και συζητάμε για το dashi.
Τι είναι όμως το dashi; Από που προήρθε και πως χρησιμοποιείται;
Ξεκινάμε να μάθουμε λοιπόν τι είναι
Το dashi είναι ένας ζωμός ο οποίος αποτελεί τη βάση σε πολλά πιάτα της Ιαπωνικής κουζίνας. Ποια όμως είναι η διαφορά του από άλλους ζωμούς;
Η ειδοποιός διαφορά για να το παρασκευάσουμε είναι ότι δεν χρησιμοποιούμε απλά συστατικά και δεν τον βράζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως θα κάναμε με κάποιον άλλο ζωμό. Πολλές φορές δεν χρειάζονται ούτε βράσιμο τα υλικά, παρά μόνο να τα βρέξουμε με νερό. Σκοπός της όλης διαδικασίας είναι να βγάλουμε όλη την ουσία της γεύσης των συστατικών.
Από τι αποτελείται;
Για να παρασκευαστεί ένα dashi χρειάζεται ένας συνδυασμός από φύκια kombu και αποξηραμένες νιφάδες bonito (katsuobushi). Επίσης χρησιμοποιούνται μανιτάρια shitake, τα οποία αφήνουν το δυνατό τους άρωμα στο ζωμό.
Η ιστορία του
Από την περίοδο Jomon λέγεται ότι χρησιμοποιούνταν ζωμοί οστρακοειδών και ψαριών ώστε να δυναμώσει η γεύση του φαγητού που έφτιαχναν. Σιγά-σιγά και συγκεκριμένα μέχρι τον 7° αιώνα αναπτύχθηκε ένα dashi που παρασκευαζόταν από kombu και katsuobushi. Με τον καιρό αυτό βελτιώθηκε μέχρι που έγινε το χαρακτηριστικό στοιχείο της ιαπωνικής κουζίνας.
Το dashi βοηθά ώστε να βελτιώσει και να ενισχύσει τις γεύσεις άλλων συστατικών.
Comments are closed.