Το Dabeli είναι ένα δημοφιλές street food των Γκουτζαράτι που προέρχεται από την ινδική πολιτεία Γκουτζαράτ. Είναι ένα τσιγαρισμένο ψωμάκι γεμάτο με πικάντικο μείγμα πατάτας, φιστίκια, σπόρους ροδιού και sev (ένα τραγανό μείγμα από αλεύρι ρεβιθιού). Το πιάτο συχνά γαρνίρεται με κόκκινη σκόνη τσίλι, κρεμμύδια και χυμό λεμονιού.
Η ακριβής προέλευση του dabeli είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε στα μέσα του 20ου αιώνα από πλανόδιους πωλητές στο Γκουτζαράτ. Το πιάτο έγινε γρήγορα δημοφιλές λόγω του γευστικού και ικανοποιητικού συνδυασμού των συστατικών του.
Στη δεκαετία του 1970, άρχισε να εξαπλώνεται πέρα από το Γκουτζαράτ και έγινε δημοφιλές σε άλλα μέρη της Ινδίας. Είναι πλέον ένα κοινό είδος street food σε πολλές πόλεις της Ινδίας, ενώ υπάρχουν ακόμη και εστιατόρια που ειδικεύονται στο dabeli.
Η δημοτικότητα του dabeli οφείλεται εν μέρει στο μοναδικό γευστικό του προφίλ. Το πικάντικο μείγμα πατάτας, τα φιστίκια και οι σπόροι ροδιού παρέχουν ένα μείγμα γλυκών, ξινών, πικάντικων και τραγανών γεύσεων. Το sev προσθέτει μια τραγανή υφή και το συνολικό πιάτο είναι αρκετά ικανοποιητικό.
Το Dabeli σερβίρεται συχνά με τσάτνεϊ, όπως το τσάτνεϊ με ταμάριντ ή το τσάτνεϊ μέντας
Το Dabeli είναι επίσης μια σχετικά υγιεινή επιλογή για street food. Το ψωμί φτιάχνεται με αλεύρι ολικής αλέσεως και το μείγμα πατάτας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Το πιάτο είναι επίσης σχετικά χαμηλό σε λιπαρά, ειδικά σε σύγκριση με άλλα τηγανητά.
Είναι ένα νόστιμο και αυθεντικό πιάτο Γκουτζαράτι που σίγουρα θα ευχαριστήσει τους γευστικούς κάλυκες όποιων των δοκιμάσουν.
Το Dabeli διατίθεται σε πολλές διαφορετικές ποικιλίες, η καθεμία με τη δική της μοναδική γεύση.
Comments are closed.