Γεννήθηκε το 1910 σε ένα καφέ κοντά στην όπερα του Παρισιού και από τότε το Croque Monsieur κοσμεί πολλούς καταλόγους ανά τον κόσμο.
Ποια είναι η ιστορία του;
Έχουμε δύο εκδοχές για την προέλευση αυτού του κλασικού πλέον πιάτου.
Η πρώτη λέει πως υπεύθυνος για αυτό το πιάτο είναι ο ιδιοκτήτης ενός δημοφιλούς μπιστρό στη λεωφόρο των Capucines. Λέγεται πως οι ανταγωνιστές του απογοητευμένοι από την επιτυχία του, θέλησαν να του κάνουν κακό. Έτσι, διέδωσαν μία φήμη πως ήταν κανίβαλος. Μία μέρα που είχε πολύ δουλειά, του τελείωσαν οι μπαγκέτες για τα σάντουιτς. Μην έχοντας κάτι άλλο, χρησιμοποίησε ψωμί από καρβέλι στο οποίο έβαλε τυρί gruyere και το φρυγάνισε. Όταν ρωτήθηκε τι κρέας χρησιμοποίησε για αυτό το σάντουιτς, αυτός είπε αστειευόμενος “Le viande de monsieur, évidemment” που σημαίνει «Ανθρώπινο κρέας, προφανώς» δείχνοντας πιθανότατα κάποιον. Αυτό το αστείο έδωσε ώθηση και άμεση επιτυχία στο σάντουιτς κρατώντας μέχρι και σήμερα το όνομά του.
Η δεύτερη εκδοχή έχει μία τελείως διαφορετική ιστορία. Ισχυρίζεται πως το σάντουιτς επινοήθηκε τυχαία όταν Γάλλοι εργάτες άφησαν το μεσημεριανό τους κοντά σε ένα καλοριφέρ. Όταν επέστρεψαν αργότερα ανακάλυψαν πως το τυρί είχε λιώσει.
Το Croque Monsieur αποτελείται από μια λεπτή φέτα ζαμπόν και λιωμένο τυρί ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμιού τις οποίες περνάμε από το τηγάνι με βούτυρο ώστε να φρυγανιστούν.
Το πιάτο αυτό είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που κατάφερε να γίνει η βάση ώστε να δημιουργηθούν αρκετά παράγωγα όπως το croque Madame που ξεχωρίζει ως το γνωστότερο παράγωγο του Croque Monsieur. Το αυγό στο croque Madame συμβολίζει το καπέλο της γυναίκας και χρονολογείται από το 1960.
Άλλα παράγωγα του croque Monsieur είναι το croque Provencal το οποίο σερβίρεται με φρέσκες ντομάτες κομμένες ροδέλες. Το croque Hawai στο οποίο προσθέτουμε ανανά σε φέτες πασπαλίζοντας αρκετές φορές με λίγο κάρυ.
Το Croque Monsieur γίνεται και με σάλτσα μπεσαμέλ ή μορνέ και στη συνέχεια γκρατινάρετε στο φούρνο.
Comments are closed.