Crepes suzette (κρέπες σουζέτ)

Crepes suzette (κρέπες σουζέτ)

Οι Crepes suzette (κρέπες σουζέτ) είναι ένα γαλλικό επιδόρπιο που αποτελείται από κρέπες και μία γλυκιά σάλτσα. Η σάλτσα περιέχει καραμελωμένη ζάχαρη, βούτυρο, χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού. Το ενδιαφέρον όμως σε αυτό το γλυκό είναι η παρουσίασή του. Μία τεχνική φλαμπέ κατά το σερβίρισμα του με λικέρ ή grand marnier και μάλιστα μπροστά στον πελάτη δίνει μία άλλη αισθητική σε αυτό το επιδόρπιο.

Ποια είναι η ιστορία αυτού του επιδόρπιου;

Η ιστορία αυτού του πιάτου αλλά και η προέλευσή του αμφισβητούνται. Έτσι έχουμε διάφορους ισχυρισμούς για το πως δημιουργήθηκαν οι Crepes suzette (κρέπες σουζέτ).

Αρχής γενομένης από αυτή του δεκατετράχρονου Henri Charpentier βοηθού σερβιτόρου στο Cafe de Paris στο Μόντε Κάρλο. Την ιστορία αυτή την εξιστόρησε ο ίδιος ο Charpentier στην αυτοβιογραφία του.

Η χρονιά ήταν το 1895, ο μικρός σερβιτόρος ετοίμαζε ένα επιδόρπιο για τον πρίγκιπα της Ουαλίας και μελλοντικό βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, Εδουάρδο Ζ’. Ο πρίγκηπας είχε καλεσμένη μία όμορφη Γαλλίδα που λεγόταν Σουζέτ.

Εξιστορεί λοιπόν πως καθώς ετοίμαζε το επιδόρπιο, φλόγες κάλυψαν το τηγάνι. Ο πρίγκηπας περίμενε και ο σερβιτόρος δεν μπορούσε να το φτιάξει από την αρχή. Δοκίμασε τη γεύση και αυτό που γεύτηκε ήταν μοναδικό. Δοκίμασε ο πρίγκηπας και πράγματι ενθουσιάστηκε. Ρώτησε τον σερβιτόρο πως ονομαζόταν αυτό το γλυκό. Ο σερβιτόρος του απάντησε ότι θα το ονόμαζε Crêpes Princesse. Ο πρίγκιπας του ζήτησε να αλλάξει το όνομα σε Crepes Suzette προς τιμήν της καλεσμένης του. Ο σερβιτόρος πραγματοποίησε την επιθυμία του πρίγκηπα. Την επομένη, ο Charpentier δέχθηκε ως δώρο από τον πρίγκηπα ένα δαχτυλίδι με κοσμήματα, ένα καπέλο και ένα μπαστούνι.

Αυτή η ιστορία αμφισβητήθηκε από την εγκυκλοπαίδεια Larousse Gastronomique καθώς πιστεύει πως δεν ήταν δυνατόν ένας δεκατετράχρονος σερβιτόρος να εξυπηρετεί έναν πρίγκηπα και όχι ο αρχισερβιτόρος.

Ένας άλλος ισχυρισμός αναφέρει πως το πιάτο ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της Γαλλίδας ηθοποιού Suzanne Reichenberg (1853–1924) η οποία εργάστηκε επαγγελματικά με το όνομα Suzette. Το 1897, η Ράιχενμπεργκ εμφανίστηκε στην Comédie-Française στο ρόλο της υπηρέτριας, κατά την οποία σέρβιρε κρέπες στη σκηνή. Ο Monsieur Joseph, ιδιοκτήτης του Restaurant Marivaux, είχε κρέπες στο μενού του. Αποφάσισε να τις φλαμπάρει για να τραβήξει την προσοχή του κοινού και να κρατήσει το φαγητό ζεστό για τους ηθοποιούς που τις κατανάλωναν.

Το 1896, ο Oscar Tschirky αλλά και ο Escoffier το 1907, περιγράφουν τη συνταγή με τα υλικά που προαναφέραμε χωρίς όμως το φλαμπέ στο τέλος.

Οι Crepes suzette γίνονται φλαμπέ μπροστά στον πελάτη και σερβίρονται με παγωτό, με φρούτα ή απλά σκέτες με την υπέροχη γλυκιά σάλτσα τους.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.