Coq au vin

Coq au vin

Coq au vin, ένα κλασικό γαλλικό πιάτο το οποίο αποτελείται από κόκορα κοκκινιστό σε κόκκινο κρασί.

Η ακριβής προέλευση του καλύπτεται από μυστήριο. Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι χρονολογείται από την αρχαία Γαλατία, ενώ άλλες το αποδίδουν στον βασιλιά Henri IV της Γαλλίας. Ωστόσο, η παλαιότερη τεκμηριωμένη συνταγή εμφανίζεται σε ένα βιβλίο μαγειρικής του 1864 που ονομάζεται “Cookery for English Households”.

Το πιάτο πιστεύεται ότι προήλθε ως αγροτικό γεύμα, χρησιμοποιώντας σκληρούς, παλαιότερους κόκορες που δεν ήταν κατάλληλοι για ψήσιμο στη σχάρα. Η μακρά, αργή διαδικασία ψησίματος στο κρασί βοήθαγε ώστε να μαλακώνει το κρέας και να προσδίδει μια πλούσια, γευστική σάλτσα.

Καθώς το coq au vin κέρδιζε δημοτικότητα, έφτασε να είναι ένα εκλεπτυσμένο πιάτο. Τα γέρικα κοκόρια αντικαταστάθηκαν με νεαρά, τρυφερά και το κόκκινο κρασί με αντίστοιχα κόκκινα πολύ υψηλότερης αξίας.

Το Coq au vin εισήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στις αρχές του 20ου αιώνα όπου και γρήγορα αγαπήθηκε. Το πιάτο παρουσιάστηκε στο πρωτοποριακό βιβλίο μαγειρικής της Julia Child “Mastering the Art of French Cooking” (1961), το οποίο βοήθησε στην περαιτέρω διάδοση του. Πλέον είναι βασικό πιάτο σε πολλές αμερικανικές κουζίνες και εστιατόρια και συνεχίζει απολαμβάνοντάς το όλο και περισσότεροι άνθρωποι.

Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποια από τα βασικά συστατικά του coq au vin:

  • κόκορας ή κοτόπουλο (μπορούν να χρησιμοποιηθούν μικρότερα κοτόπουλα αντί για κόκορες)
  • κόκκινο κρασί (παραδοσιακά χρησιμοποιείται κόκκινο Βουργουνδίας, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα κόκκινα κρασιά)
  • μπέικον ή λαρδί
  • κρεμμύδια
  • καρότα
  • σκόρδο
  • μανιτάρια
  • αρωματικά βότανα (χρησιμοποιούνται συνήθως θυμάρι, μαϊντανός και δάφνη)

Το πιάτο συνήθως σιγομαγειρεύεται για αρκετές ώρες, επιτρέποντας στις γεύσεις να ενωθούν και να αναπτυχθούν. Η σάλτσα που προκύπτει είναι πλούσια, γευστική και μεστή. Σερβίρεται συνήθως με ψωμί ώστε να συνοδεύσει αυτήν την νόστιμη σάλτσα.

Το Coq au vin είναι ένα χορταστικό και γευστικό πιάτο, ιδανικό για κάθε γιορτινή περίσταση, για μεσημεριανά γεύματα αλλά και για ένα οικογενειακό γεύμα μεσημέρι Κυριακής.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί