vinaigrette

Βινεγκρέτ (vinaigrette)

Με τον όρο βινεγκρέτ (vinaigrette) εννοούμε μία κρύα σάλτσα η οποία προκύπτει από την ένωση ενός ξυδιού με ένα λάδι. Το αποτέλεσμα που θα δημιουργηθεί είναι μία κρύα σάλτσα η οποία χρησιμοποιείται κυρίως σε σαλάτες αλλά και σε άλλες κρύες παρασκευές (π.χ. γαρίδες βραστές με βινεγκρέτ). Η βινεγκρέτ η οποία αποτελείται από λάδι και ξύδι […]

Διαβάστε περισσότερα
Βελουτέ (veloute)

Βελουτέ (veloute)

Ο όρος Βελουτέ (veloute) χρησιμοποιείται για κάποιες σάλτσες και σούπες οι οποίες παρασκευάζονται με ρου και τον αντίστοιχο ζωμό. Ανάλογα με το είδος της σούπας ή της σάλτσας, ολοκληρώνουμε με κρέμα γάλακτος ή με κάποιου είδους λιεζόν. Ανάλογα με το ζωμό που χρησιμοποιούμε, παίρνει και το ανάλογο όνομα η σούπα ή η σάλτσα. Π.χ. αν […]

Διαβάστε περισσότερα
Βαπέρ (vapeur)

Βαπέρ (vapeur)

Με τον όρο Βαπέρ (vapeur) εννοούμε τη μέθοδο μαγειρέματος κατά την οποία το ψήσιμο της πρώτης ύλης γίνεται μέσω του ατμού. Για να το πετύχουμε αυτό βάζουμε νερό σε μία κατσαρόλα. Στη συνέχεια τοποθετούμε μία σχάρα από πάνω στην οποία ακουμπάμε την πρώτη ύλη και καπακώνουμε. Ένας άλλος τρόπος είναι μέσο ενός ειδικού μηχανήματος όπου […]

Διαβάστε περισσότερα
Βάκουμ (vacuum)

Βάκουμ (vacuum)

Ο όρος Βάκουμ (vacuum) έχει δύο έννοιες. Συναντάτε στη διαδικασία του να κλείνουμε μία πρώτη ύλη σε κενό αέρος μέσα σε ειδικές σακούλες. Επίσης είναι και το μηχάνημα το οποίο και χρησιμοποιείται για να το επιτύχουμε αυτό.

Διαβάστε περισσότερα
Απαρέιγ (appareil)

Απαρέιγ (appareil)

Με τον όρο Απαρέιγ (appareil) εννοούμε το μείγμα κρέμα γάλακτος και αυγών. Χρησιμοποιείται κατά βάση για τάρτες (κάποιες φορές προσθέτουμε στο απαρέιγ μοσχοκάρυδο και πιο σπάνια τυρί).

Διαβάστε περισσότερα
Αροζέ (arroser)

Αροζέ (arroser)

Με τον όρο αροζέ (arroser) εννοούμε την τεχνική στην οποία προστίθεται λιωμένο βούτυρο, άλλο λίπος, έλαιο ή ακόμα και κάποιο υγρό πάνω σε ένα υλικό ενώ μαγειρεύεται. Η τεχνική αροζέ χρησιμοποιείται σε υλικά που μαγειρεύονται είτε στο τηγάνι είτε στο φούρνο. Βοηθά στην λίπανση ή στην διατήρηση του φαγητού υγρού. Αυτή η διαδικασία γίνεται αρκετές […]

Διαβάστε περισσότερα