Μασεντουάν (macedoine)

Μασεντουάν (macedoine)

Με τον όρο μασεντουάν (macedoine) εννοούμε τον τρόπο κοπής σε σχήμα κύβων μεγέθους 1/2 εκ. Χρησιμοποιείται σε λαχανικά τα οποία προορίζονται για γαρνιτούρες.

Διαβάστε περισσότερα
Μαρινέ (mariner)

Μαρινέ (mariner)

Με τον όρο Μαρινέ (mariner) εννοούμε την μέθοδο που χρησιμοποιούμε για να μαλακώσουμε ή να αρωματίσουμε ή να συντηρήσουμε την πρώτη ύλη. Μπορούμε να μαρινάρουμε κρέατα, ψάρια, οστρακοειδή, λαχανικά κ.α.

Διαβάστε περισσότερα
Λαμπικάρισμα

Λαμπικάρισμα (clarification)

Με τον όρο λαμπικάρισμα εννοούμε το καθάρισμα το οποίο κάνουμε σε ζωμό ή σούπα ώστε να γίνει διαυγής. Για να το πετύχουμε αυτό χρησιμοποιούμε ασπράδια αυγών.

Διαβάστε περισσότερα
κρουτόν

Κρουτόν (croutons)

Τα κρουτόν είναι μικρά κομμάτια φτιαγμένα από ψίχα ψωμιού. Συνήθως τα κόβουμε σε σχήμα καρέ ή σε όποιο άλλο επιθυμητό σχήμα θέλουμε. Υπάρχουν τρεις τρόποι να φτιάξουμε κρουτόν. Αφού πρώτα τα κόψουμε μπορούμε να τα σοτάρουμε, να τα ψήσουμε στο φούρνο ή να τα τηγανίσουμε. Όποιον τρόπο και να επιλέξουμε θα έχουμε μερικά πλεονεκτήματα και […]

Διαβάστε περισσότερα
Μύτες ζαχαροπλαστικής

Μύτες ζαχαροπλαστικής

Οι μύτες ζαχαροπλαστικής τοποθετούνται στις ειδικές σακούλες ζαχαροπλαστικής. Τα σχήματα τους όπως και τα μεγέθη τους, ποικίλουν. Μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε σακούλες πολλών χρήσεων αλλά και σε μιας χρήσης. Μετά τη χρήση, αφαιρούνται από τη σακούλα και πλένονται σχολαστικά.

Διαβάστε περισσότερα
κονκασέ

Κονκασέ (concasser)

Με τον όρο κονκασέ (concasser) εννοούμε τις αποφλοιωμένες και ξεσποριασμένες ντομάτες τις οποίες κόβουμε σε ακανόνιστους κύβους του ενός εκατοστού. Πως αποφλιώνουμε τις ντομάτες; Για να αποφλοιώσουμε ντομάτες θα πρέπει πρώτα με ένα μαχαίρι γενικής χρήσης να τις χαράξουμε σταυρωτά στο κάτω μέρος τους. Στη συνέχεια της κάνουμε μπλανσίρ (τις ζεματάμε) σε νερό που βράζει […]

Διαβάστε περισσότερα