Λαμπικάρισμα

Λαμπικάρισμα (clarification)

Με τον όρο λαμπικάρισμα εννοούμε το καθάρισμα το οποίο κάνουμε σε ζωμό ή σούπα ώστε να γίνει διαυγής. Για να το πετύχουμε αυτό χρησιμοποιούμε ασπράδια αυγών.

Διαβάστε περισσότερα
κρουτόν

Κρουτόν (croutons)

Τα κρουτόν είναι μικρά κομμάτια φτιαγμένα από ψίχα ψωμιού. Συνήθως τα κόβουμε σε σχήμα καρέ ή σε όποιο άλλο επιθυμητό σχήμα θέλουμε. Υπάρχουν τρεις τρόποι να φτιάξουμε κρουτόν. Αφού πρώτα τα κόψουμε μπορούμε να τα σοτάρουμε, να τα ψήσουμε στο φούρνο ή να τα τηγανίσουμε. Όποιον τρόπο και να επιλέξουμε θα έχουμε μερικά πλεονεκτήματα και […]

Διαβάστε περισσότερα
Μύτες ζαχαροπλαστικής

Μύτες ζαχαροπλαστικής

Οι μύτες ζαχαροπλαστικής τοποθετούνται στις ειδικές σακούλες ζαχαροπλαστικής. Τα σχήματα τους όπως και τα μεγέθη τους, ποικίλουν. Μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε σακούλες πολλών χρήσεων αλλά και σε μιας χρήσης. Μετά τη χρήση, αφαιρούνται από τη σακούλα και πλένονται σχολαστικά.

Διαβάστε περισσότερα
κονκασέ

Κονκασέ (concasser)

Με τον όρο κονκασέ (concasser) εννοούμε τις αποφλοιωμένες και ξεσποριασμένες ντομάτες τις οποίες κόβουμε σε ακανόνιστους κύβους του ενός εκατοστού. Πως αποφλιώνουμε τις ντομάτες; Για να αποφλοιώσουμε ντομάτες θα πρέπει πρώτα με ένα μαχαίρι γενικής χρήσης να τις χαράξουμε σταυρωτά στο κάτω μέρος τους. Στη συνέχεια της κάνουμε μπλανσίρ (τις ζεματάμε) σε νερό που βράζει […]

Διαβάστε περισσότερα
καζεΐνη

Καζεΐνη

Η καζεΐνη ανήκει στην οικογένεια των φωσφοπρωτεϊνών. Αποτελεί την κύρια πρωτεΐνη του γάλακτος όπου υπάρχει μαζί με την πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Μπορεί επίσης, να βρεθεί και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί και το γιαούρτι. Όταν το γάλα πήζει, διαχωρίζεται σε δύο διαφορετικές φάσεις: την στερεή, ή αλλιώς τυρόπηγμα, και την υγρή, ή αλλιώς […]

Διαβάστε περισσότερα
Καρκάσες

Καρκάσες (carcasse)

Οι καρκάσες είναι το οστεώδες τμήμα των ζώων. Τον όρο αυτό συνήθως τον χρησιμοποιούμε για τα πουλερικά. Με τις καρκάσες παρασκευάζουμε ζωμούς τους οποίους τους χρησιμοποιούμε για σάλτσες, σούπες κ.τ.λ.

Διαβάστε περισσότερα