καρότα

Καρότα

Τα καρότα στην Ευρώπη το γνωρίζουμε από τον 13ο αιώνα και μετά. Η original ποικιλία του είναι χρώματος μωβ. Κατά το πέρασμα των αιώνων, Άραβες έμποροι μετέφεραν το είδος αυτό του βυσσινί καρότου από την Ασία και την Αφρική. Όλα αυτά τα χρόνια αυτό το λαχανικό εμφανίστηκε σε πάρα πολλά χρώματα, όπως άσπρο, απαλό κίτρινο, […]

Διαβάστε περισσότερα
Το σκόρδο

Σκόρδο

Το σκόρδο αποτελεί βασικό στοιχείο στη μαγειρική πολλών χωρών. Ο βολβός του σκόρδου ή κεφάλι αποτελείται από πολλά μικρά βολβοειδή μέρη που λέγονται σκελίδες ή ξεκλίδια. Έχουν κοινή βάση καλύπτονται δε όλα μαζί από 3-5 ή 3-4 μεμβράνες που έχουν μορφή κολεού (σωληνοειδούς θήκης). Κάθε κολεός σχίζεται σε μία μορφή σχήματος λογχοειδούς φύλλου. Το μέγεθος […]

Διαβάστε περισσότερα
Πύκνωση υγρών στοιχείων

Ρεντιξιόν (Reduction)

Ο όρος ρεντιξιόν ή ρεντουίρ είναι μία τεχνική η οποία πραγματοποιείται με τη μέθοδο του βρασμού. Χρησιμοποιείται για να μειώσει τον όγκο των υγρών παρασκευασμάτων. Μπορούμε να κάνουμε ρεντιξιόν σε οποιοδήποτε υγρό στοιχείο από ζωμούς, σάλτσες, σούπες έως και ξύδι ή κρασί. Ο τρόπος που το κάνουμε είναι πολύ απλός. Βάζουμε σε χαμηλή φωτιά ένα […]

Διαβάστε περισσότερα
Ρου, μέθοδος δεσίματος

Ρου (roux)

Τα ρου (roux) αποτελούν τη βάση για το δέσιμο διαφόρων σαλτσών. Ανήκει στην κατηγορία λιαιζόν όπως και το ρεντιξιόν. Τα χωρίζουμε σε τρεις κατηγορίες: το λευκό ρου, το ξανθό ρου και το σκούρο ρου. Για να παρασκευάσουμε ένα ρου χρειαζόμαστε λιπαρή ύλη και αλεύρι. Είναι προτιμότερο το ψήσιμο του να γίνεται πολύ αργά διότι με […]

Διαβάστε περισσότερα
καθαριστής λαχανικών

Πίλερ (peeler) ή αποφλοιωτής

Το πίλερ είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία του μάγειρα. Σε μια επαγγελματική κουζίνα χρησιμοποιούμε και τους δύο όρους, είτε πίλερ είτε αποφλοιωτής. Βέβαια κάποιοι θα το ζητήσουν σαν ξυστράκι ή σαν καθαριστής πατάτας. Το όνομα πίλερ βγαίνει από το peel που σημαίνει ξεφλουδίζω. Αποτελείτε από δύο παράλληλες, κοφτερές λεπίδες. Τα είδη ποικίλουν, άλλα […]

Διαβάστε περισσότερα
Το kale ή αλλιώς λαχανίδα, γενικά , είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία

Kale ή αλλιώς λαχανίδα

Το Kale ή αλλιώς λαχανίδα, ανήκει σε μια ομάδα καλλιεργειών λάχανου (Brassica oleracea) που καλλιεργούνται για τα βρώσιμα φύλλα τους.Τα φυτά της λαχανίδας έχουν πράσινα ή μοβ φύλλα και τα κεντρικά φύλλα δεν σχηματίζουν κεφάλι (όπως με το λάχανο με κεφάλια). Το Kale θεωρείται ότι είναι πιο κοντά στο άγριο λάχανο από ότι οι άλλες […]

Διαβάστε περισσότερα