Μπλανσίρ (blanchir)

Μπλανσίρ (blanchir)

Ο όρος Μπλανσίρ (blanchir) είναι μία μαγειρική διαδικασία που περιλαμβάνει το βάπτισμα-ζεμάτισμα ενός υλικού σε νερό που βράζει. Μπλανσίρ κάνουμε λαχανικά, φρούτα, κρέατα και θαλασσινά. Τις περισσότερες φορές ο χρόνος μπλανσαρίσματος διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα ως και μερικά λεπτά. Αυτό καθορίζεται από το υλικό το οποίο θα μπλανσάρουμε. Η διαδικασία αυτή γίνεται για πολλούς λόγους. […]

Διαβάστε περισσότερα
Πως φτιάχνουμε ένα σπιτικό ντοματοχυμό

Πως φτιάχνουμε ένα σπιτικό ντοματοχυμό

Άραγε, πως φτιάχνουμε ένα σπιτικό ντοματοχυμό; Καθώς το καλοκαίρι τελειώνει, μαζί του, τελειώνει και αυτό το υπέροχο φρούτο-λαχανικό που ονομάζεται ντομάτα. Πώς μπορούμε όμως να κρατήσουμε τη φρεσκάδα και το άρωμα, αυτής της καλοκαιρινής ντομάτας ώστε να τη γευόμαστε όλο το χρόνο; Μα φυσικά φτιάχνοντας ένα σπιτικό ντοματοχυμό. Πως φτιάχνουμε ένα σπιτικό ντοματοχυμό; Για να […]

Διαβάστε περισσότερα
Πίτσα Ναπολιτάνα

Πίτσα Ναπολιτάνα

Πίτσα Ναπολιτάνα, ίσως και η πιο εμβληματική γαστρονομική δημιουργία της Ιταλίας. Αναγνωρίστηκε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Traditional specialities guaranteed (TSG). Η τέχνη της παραγωγής της περιλαμβάνεται στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Η πίτσα Ναπολιτάνα φτιάχνεται με λίγα και απλά υλικά αρκεί οι ντομάτες να είναι San Marzano ή Pomodorino del […]

Διαβάστε περισσότερα
Λωτός

Λωτός

Ο λωτός είναι ένα φρούτο που οι καρποί του ωριμάζουν στα μέσα του φθινοπώρου. Τα φύλλα του πέφτουν και μένουν οι λαμπεροί καρποί του να στολίζουν τα κλαδιά του. Ανήκει στην οικογένεια των διόσπυρων και υπάρχουν 200 είδη λωτών από τα οποία κάποια προτιμούν τα εύκρατα κλίματα με ζεστά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες.   Τους […]

Διαβάστε περισσότερα
Marranitos

Marranitos

Τα Marranitos είναι μία παραδοσιακή ποικιλία γλυκού ψωμιού. Στην πολιτεία Veracruz τον 16° αιώνα παρασκευάστηκαν για πρώτη φορά. Όταν αποίκισαν οι Ισπανοί στο Μεξικό εισήγαγαν μία σειρά από νέα ζώα όπως άλογα, αγελάδες, πρόβατα, γαϊδούρια και χοίρους. Όλα αυτά τα ζώα ήταν άγνωστα και παράξενα για τους ανθρώπους εκεί. Όταν έμαθαν να φτιάχνουν ψωμί, άρχισαν […]

Διαβάστε περισσότερα
Ιμάμ μπαϊλντι

Ιμάμ μπαϊλντί, ένας μύθος με τρεις εκδοχές

Το ιμάμ μπαϊλντί είναι ένα λαδερό πιάτο που παρασκευάζεται συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες. Το βασικό υλικό είναι η τσακώνικη μελιτζάνα της οποίας η συγκομιδή ξεκινάει τον Ιούνιο και φτάνει μέχρι και της αρχές του Φθινοπώρου. Παρόλο που φτιάχνεται από πολλές χώρες της ανατολικής Μεσογείου το Imam bayildi έχει τούρκικες ρίζες. Το όνομα του το πήρε […]

Διαβάστε περισσότερα