Τα churros είναι γλυκίσματα της Ισπανίας. Είναι τραγανά σνακ, έντονα αρωματικά τα οποία πασπαλίζονται με ζάχαρη.
Πρόκειται για μία μορφή ζύμης που τηγανίζεται. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί τα παρομοιάζουν με τους λουκουμάδες. Το μείγμα αποτελείται από αλεύρι, νερό, αλάτι και λίγο ζάχαρη.
Το χαρακτηριστικό τους σχήμα επιτυγχάνεται πιέζοντας τη ζύμη μέσα από πλαστικούς σωλήνες ώστε να βγαίνει από την άλλη πλευρά σε λεπτά μπαστουνάκια με ραβδώσεις. Μία έξτρα προσθήκη είναι το πασπάλισμα με ζάχαρη και κανέλα.
Η ιστορία των churros
Λέγεται ότι επινοήθηκαν από Ισπανούς βοσκούς καθώς ήταν εύκολα στο μαγείρεμα. Σε ανοιχτή φωτιά με ένα τηγάνι, τηγάνιζαν αυτή τη ζύμη φτιάχνοντας αυτά τα τραγανά γλυκίσματα.
Μία άλλη θεωρία λέει ότι τα churros ήρθαν στην Ευρώπη από την Κίνα και υπεύθυνοι γι’ αυτό είναι οι Πορτογάλοι.
Που συναντάμε churros;
Η Ισπανία είναι αδιαμφισβήτητα η χώρα όπου συναντάμε σίγουρα αυτό το γλύκισμα. Επίσης στη Λατινική Αμερική, στην Αυστραλία, στη Γαλλία και στις Φιλιππίνες τα βρίσκουμε με την παραδοσιακή συνταγή όμως να έχει τροποποιηθεί καθώς τα συναντάμε είτε γεμιστά με σοκολάτα είτε με φρούτα. Στην Κούβα, μπορούν να γεμιστούν με γκουάβα, στο Μεξικό με καραμελωμένο γάλα και στην Ουρουγουάη με τυρί.
Τι συνοδεύουν τα churros;
Ένα ζεστό πρωινό, συνοδευόμενο από ένα δυνατό φλιτζάνι καφέ ή ένα φλιτζάνι πηχτή ζεστή σοκολάτα μαζί με churros είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός
Όπως προείπαμε τα churros είναι πολύ διάσημα στην Ισπανία. Αν και είναι σπεσιαλιτέ της Μαδρίτης, αυτά που βρίσκονται στη Σεβίλλη συχνά επαινούνται επειδή διαφέρουν ως προς την ελαφρύτερη και πιο λεπτή υφή τους.
Comments are closed.