Η ιστορία του Churrasco ξεκινά στις αρχές τις δεκατίας του 1800. Οταν οι Gauchos (Ευρωπαίοι μετανάστες) εγκαταστάθηκαν στη νότια Βραζιλία, στην Rio Grade do Sul. Άναβαν μία φωτιά από ξύλα, συγκεντρώνονταν γύρω απ΄αυτήν, πέρναγαν μεγάλα κομμάτια κρέατος σε σούβλες και τα έψηναν αργά.
Το Churrasco στα ισπανικά και στα πορτογαλικά σημαίνει ψητό κρέας.
Είναι χαρακτηριστικό της κουζίνας της Βραζιλίας, της Ουρουγουάης και της Αργεντινής.
Από τη λέξη Churrasco προέρχεται ο όρος churrascaria (ή churrasqueria) που σημαίνει ψησταριά.
Η ψησταριά “churrasqueira”, είναι ειδικά σχεδιασμένη με στηρίγματα για σούβλες.
Το churrascaria είναι ένα εστιατόριο που σερβίρει ψητά κρέατα. Οι σερβιτόροι μετακινούνται γύρω από το εστιατόριο, κρατώντας τις μεγάλες σούβλες στα χέρια τους και προσφέροντας στους πελάτες άφθονο φαγητό τεμαχίζοντας το κρέας στο πιάτο τους.
Τα κρέατα που σουβλίζουν είναι βοδινό, μοσχάρι, αρνί, κοτόπουλο και χοιρινό.
Αυτό το στιλ σερβιρίσματος ονομάζεται espeto corrido ή rodízio και είναι αρκετά δημοφιλές στη Βραζιλία, ειδικά σε νότιες πολιτείες όπως το Rio Grande do Sul, το Paraná, το Santa Catarina και το Σάο Πάολο.
Comments are closed.