Τραγανό εξωτερικά και πλούσιο εσωτερικά, το chimichanga είναι μια σπεσιαλιτέ της αμερικανικής νοτιοδυτικής κουζίνας, ιδιαίτερα της πολιτείας της Αριζόνα. Είναι παρόμοιο με το μπουρίτο, με τη διαφορά ότι είναι τηγανητό.
Συνήθως, γεμίζεται με κρέας βοδινό, κοτόπουλο ή χοιρινό και συνδυάζεται με ρύζι, φασόλια, πιπεριές τσίλι ή jalapeño, κρεμμύδια, σκόρδο και διάφορες σάλτσες. Το τριμμένο τυρί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γέμιση, αλλά είναι πιο συνηθισμένο να σερβίρεται στο πλάι. Οι τορτίγιες γεμίζονται και διπλώνονται σε σφιχτό κύλινδρο και στη συνέχεια τηγανίζονται σε λάδι. Συνήθως, τα chimichangas συνοδεύονται με σάλτσες (σάλτσα κρέμας ή guacamole) και φρέσκα, ψιλοκομμένα λαχανικά όπως μαρούλι, ντομάτες και κρεμμύδια.
Πως βγήκε το όνομα ” chimichanga ”;
Η λέξη chimichanga πιθανότατα είναι μια παραφθορά από ισπανικές λέξεις ή βρισιές που “λογοκρίθηκαν”, ενώ με τον καιρό έγινε ένα αποδεκτό και διασκεδαστικό όνομα για αυτό το φαγητό.
Προέλευση και Ιστορία
Η καταγωγή της chimichanga είναι λίγο μπερδεμένη, με διάφορες ιστορίες να διεκδικούν την «πατρότητα» της. Η βασική «διαμάχη» γίνεται ανάμεσα στην Αριζόνα (ΗΠΑ) και τη Σονόρα (Μεξικό). Παρόλο που η chimichanga είναι ξεκάθαρα προϊόν της Tex-Mex κουζίνας (δηλαδή της κουζίνας των νοτιοδυτικών ΗΠΑ με επιρροές από το βόρειο Μεξικό), φαίνεται να έχει δημιουργηθεί κατά λάθος στην Αριζόνα.
Μία από τις πιο γνωστές εκδοχές της ιστορίας έρχεται από το εστιατόριο El Charro Café στην Τούσον, της Αριζόνα. Η ιδιοκτήτρια Monica Flin ισχυριζόταν ότι τη δεκαετία του 1920 ή του 30, της έπεσε κατά λάθος ένα burrito μέσα σε καυτό λάδι. Καθώς πήγε να βρίσει (“chingada”, μια βρισιά στα ισπανικά), συγκρατήθηκε επειδή υπήρχαν παιδιά κοντά, και αντ’ αυτού είπε “chimichanga” μια λέξη που δεν σημαίνει τίποτα συγκεκριμένο αλλά ακούγεται αστεία και ακίνδυνη.
Άλλη εκδοχή λέει ότι το πιάτο εμφανίστηκε στο Macayo’s Mexican Kitchen στο Φοίνιξ της Αριζόνα, από τον Woody Johnson, που υποστηρίζει ότι τη δημιούργησε στα τέλη της δεκαετίας του 1940.
Όποια και να είναι η ιστορία της, η chimichanga είναι ένα από τα πιο ωραία φαγητά της μεξικάνικης κουζίνας τα οποία και συναντάμε πλέον σε όλο τον κόσμο.
Δείτε εδώ συνταγή για chimichanga με κοτόπουλο
Comments are closed.