Θέλοντας να γνωρίσουμε νέα φρούτα από άλλες χώρες, σας παρουσιάζουμε την Cherimoya (Τσεριμόγια)!! Από που προέρχεται, που καλλιεργείται, πως το τρώγεται, ποια είναι η γεύση του και πολλά άλλα που θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε όσο το δυνατόν πιο αναλυτικά.
Αρχικά τι είναι η Cherimoya (Τσεριμόγια);
Είναι φρούτο μεγάλου μεγέθους, ωχροπράσινου χρώματος με νότες καφέ και μαύρου. Το εξωτερικό του είναι κάπως λείο και έχει φολιδωτή όψη. Η σάρκα είναι λευκή, πολτώδης με γλυκιά όξινη γεύση.
Από που προέρχεται και που καλλιεργείται η Cherimoya (Τσεριμόγια);
Είναι εγγενές στο Περού, τον Ισημερινό, την Κολομβία, τη Χιλή και τη Βολιβία. Την καλλιεργούνε όμως σε πολλά μέρη ανά τον κόσμο. Κάποια από αυτά είναι η Κεντρική και η Νότια Αμερική, η Νότια Καλιφόρνια, η Φλόριντα και η Χαβάη. Το συναντάμε επίσης στη Νότια Ασία, στην Αυστραλία και στη Βόρεια Αφρική, στην Πορτογαλία και στην Νότια Ισπανία.
Τα δέντρα Cherimoya ευδοκιμούν σε τροπικά κλίμακα και σε υψόμετρο μεταξύ 4000 με 8000 ποδιών.
Πιστεύεται ότι προήλθε από την Κεντρική και Νότια Αμερική και εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες από τους εξερευνητές που επέστρεφαν στις πατρίδες τους φέρνοντας αυτό το φρούτο.
Πως τρώμε ένα Cherimoya (Τσεριμόγια);
Όπως τα περισσότερα φρούτα έτσι και αυτό το τρώμε όταν είναι ώριμο. Πιέζοντάς το με το χέρι μας θα καταλάβουμε ότι είναι ώριμο καθώς θα πρέπει να είναι μαλακό.
Την Cherimoya (Τσεριμόγια) την ονομάζουν και κρέμα μήλου!!
Για να το φάμε θα πρέπει να το κόψουμε με ένα μαχαίρι. Στη συνέχεια θα πρέπει να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια. Προσοχή, δεν είναι βρώσιμα. Βρώσιμη δεν είναι και η φλούδα του. Οι σπόροι και η φλούδα του καρπού περιέχουν μία νευροτοξίνη γνωστή ως αννονασίνη και δεν πρέπει να τα καταναλώνουμε.
Τους σπόρους τους θρυμματίζουν και τους χρησιμοποιούν ως εντομοκτόνα στο Μεξικό και στη Γουατεμάλα.
Αφότου λοιπόν αφαιρέσουμε τα κουκούτσια, έχουμε μία όμορφη λευκή σάρκα η οποία θα πρέπει να έχει κρεμώδη υφή. Αν η σάρκα είναι σκληρή τότε θα πρέπει να το βάλουμε στο ψυγείο και να το αφήσουμε λίγες μέρες ακόμα μέχρι να ωριμάσει.
Το τρώμε κόβοντάς το σε μικρά κομματάκια. Κάποιοι το τρώνε ως έχει χρησιμοποιώντας μόνο ένα κουτάλι. Εκτός από την απλή κατανάλωση του ως φρούτο μπορούμε επίσης να το χρησιμοποιήσουμε σε smothies, σε παγωτό, σε γιαούρτι, σε γλυκιά τάρτα και σε κοκτέιλ σε μορφή πουρέ.
Η Cherimoya (Τσεριμόγια) όπως την αποκάλεσε ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας Mark Twain είναι ένα πολύ νόστιμο φρούτο.
Comments are closed.