Τα cannoli είναι τηγανιτές ζύμες σε σχήμα σωλήνα τα οποία γεμίζονται με μια γλυκιά, κρεμώδη γέμιση η οποία αποτελείται κυρίως από ρικότα. Η ρικότα είναι ένα από τα βασικά προϊόντα της σικελικής κουζίνας.
Το όνομα cannoli προέρχεται από τη λέξη canna το οποίο είναι ένα καλάμι από ζαχαροκάλαμο. Το ζαχαροκάλαμο κόβεται σε τμήματα και χρησιμοποιείται ως καλούπι για το τηγάνισμα της ζύμης. Αυτά πλέον έχουν αντικατασταθεί από μεταλλικούς κύλινδρους.
Τα cannoli πιστεύεται ότι ξεκίνησαν στο Παλέρμο όταν η Σικελία ήταν υπό αραβική κυριαρχία. Λέγεται ότι πρωτοπαρασκευάστηκαν από τις γυναίκες της αρχαίας πόλης Qal’at al-Nisā’ που σημαίνει ‘’κάστρο γυναικών’’ και χρησίμευε ως χαρέμι ενός Σαρακινού εμίρη (η σύγχρονη πόλη λέγεται Caltsanissetta).
Η συνταγή περιπλανήθηκε στα μοναστήρια του Παλέρμο όπου και βρήκε το δρόμο της. Οι καλόγριες ετοίμαζαν το επιδόρπιο και το πρόσφεραν ως κέρασμα κατά την περίοδο του καρναβαλιού. Το επιδόρπιο σιγά – σιγά έγινε το βασικό προϊόν όλου του χρόνου στη Σικελία. Με τα χρόνια, έγιναν δημοφιλές σε όλη την Ιταλία μέχρι που έφτασαν και στη Βόρεια Αμερική. Στη Βόρεια Αμερική εισήχθησαν από Σικελούς μετανάστες στα τέλη του 19ου αιώνα.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 τα cannoli είχαν γίνει γνωστά σε όλες τις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής.
Η ζύμη για τα cannoli είναι συνήθως αρωματισμένη με κακάο και κρασί Marsala. Η κρέμα ρικότα εμπλουτίζεται ορισμένες φορές με νερό από άνθη πορτοκαλιάς, ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού, σοκολάτα και φιστίκια Αιγίνης. Βέβαια εκτός από αυτές τις γεύσεις πλέον τα συναντάμε και με πολλούς άλλους συνδυασμούς.
Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι το γέμισμα της ζύμης θα πρέπει να γίνεται λίγο πριν το σερβίρισμα έτσι ώστε να μην μαλακώσει και να παραμείνει τραγανή η ζύμη.
Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί