Camu camu

Camu camu

Το Camu camu είναι ένα μικρό, στρογγυλό φρούτο που προέρχεται από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ιδιαίτερα στο Περού και τη Βραζιλία. Αναπτύσσεται σε ένα θαμνώδες δέντρο που βρίσκεται κοντά σε ποτάμια και σε βαλτώδεις περιοχές. Ο καρπός έχει περίπου το μέγεθος ενός κερασιού, το χρώμα του κυμαίνεται από κόκκινο έως μοβ καθώς ωριμάζει. Είναι περισσότερο γνωστό για την εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C.

Το Camu camu φημίζεται για την εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, η οποία μπορεί να είναι έως και 60 φορές υψηλότερη από αυτή ενός πορτοκαλιού.

Εκτός από τη βιταμίνη C, περιέχει άλλα αντιοξειδωτικά, αμινοξέα και ενώσεις όπως φλαβονοειδή. Πέρα από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού με τη βιταμίνη C, προσφέρει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και πιθανά οφέλη για τη βελτίωση της διάθεσης.

Πως το χρησιμοποιούμε;

Σε χυμούς και σε smoothies. Συχνά αναμειγνύονται σε ποτά για την πικάντικη και ξινή γεύση τους. Επίσης τα συναντάμε σε μορφή σκόνης. Αποξηραμένα και αλεσμένα σε σκόνη, τα οποία προστίθενται σε συμπληρώματα, σε ροφήματα υγείας ή smoothies. Σε μερικές περιπτώσεις το συναντάμε και ακατέργαστο αλλά λόγω της ξινής γεύσης του, σπάνια καταναλώνεται φρέσκο.

Αναπτύσσεται άγρια ​​και συλλέγεται σε απομακρυσμένες περιοχές του Αμαζονίου. Έχουν εκφραστεί ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την υπερσυγκομιδή και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά αναδεικνύονται προσπάθειες βιώσιμης καλλιέργειας για την προστασία αυτού του πολύτιμου πόρου.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.