Καμαμπέρ

Καμαμπέρ (Camembert)

Το Καμαμπέρ (Camembert) είναι ένα γαλλικό τυρί με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης(ΠΟΠ). Παράγεται δηλαδή με συγκεκριμένες προδιαγραφές για να χαρακτηριστεί αυθεντικό. Επιπλέον, ένα αυθεντικό τυρί Καμαμπέρ, συνοδεύεται πάντοτε από την αντίστοιχη σφραγίδα γνησιότητας.

Φτιάχνεται στη Νορμανδία, στο ομώνυμο χωριό και αποτελείται από ωμό αγελαδινό γάλα με ποσοστό λίπους 38%. Οι αγελάδες πρέπει να τρέφονται με χορτάρι και στάχυα και το γάλα πρέπει να μπαίνει στα δοχεία με κουτάλα σε 4 ή περισσότερες στρώσεις.

Έτσι δημιουργείται αυτή η αυθεντική κρεμώδης υφή του Καμαμπέρ.

Καμαμπέρ (Camembert)

Είναι κιτρινωπό, έχει κρεμώδη υφή και η γεύση του είναι πλούσια και γλυκιά. Διαθέτει εξωτερικά ένα βρώσιμο λευκό περίβλημα. Είναι ένα μαλακό τυρί, με σχήμα μικρής ρόδας, 10-12 εκ.. Το σχήμα του το λαμβάνει επειδή τοποθετείται σε ξύλινη φόρμα.

Παλαιότερα φτιαχνόταν με γάλα μη παστεριωμένο αλλά σήμερα η νομοθεσία υποχρεώνει τους παραγωγούς που θέλουν να πουλήσουν μαζικά τα τυριά τους να παστεριώνουν το γάλα με αποτέλεσμα να φτιάχνουν ένα εξίσου γευστικό τυρί τύπου Καμαμπέρ, αλλά όχι το αυθεντικό.

Ο βαθμός ωρίμανσης του τυριού ελέγχεται με ελαφριά πίεση της κρούστας με το δάχτυλο. Όταν προορίζεται για άμεση κατανάλωση η κρούστα θα πρέπει να υποχωρεί με την πρώτη πίεση.

Το καμαμπέρ τρώγεται στο τέλος του γεύματος ή ως συνοδευτικό του απεριτίφ.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί