Buddha bowl

Buddha bowl

Το Buddha bowl είναι ένα χορτοφαγικό γεύμα που σερβίρεται σε ένα μπολ ή σε πιάτο με ψηλό πλαίσιο, το οποίο αποτελείται από μικρές μερίδες πολλών φαγητών και προσφέρεται πάντα κρύο.

Γιατί το όνομά του αναφέρεται στον Βούδα;

Υπάρχουν πολλές αναφορές για το λόγο που το όνομα του αναφέρεται στον Βούδα. Λέγεται ότι μπορεί να προέρχεται από την παρουσίαση ενός ισορροπημένου γεύματος, όπου η ισορροπία είναι μια βασική βουδιστική έννοια. Μία άλλη αναφορά μας μιλάει για την ιστορία του Βούδα που κουβαλούσε το μπολ με το φαγητό του για να το γεμίσει με οτιδήποτε θα του πρόσφεραν οι χωρικοί. Επίσης μία άλλη εξήγηση δίνεται παρομοιάζοντας το παραγεμισμένο μπολ που μοιάζει με την κοιλιά του Βούδα. Μία τελευταία εξήγηση δίνεται με την αναφορά σε έναν Κινέζο μοναχό του 10ου αιώνα όπου συχνά συγχέεται με τον Βούδα.

Πότε πρωτοδημιουργήθηκε το Buddha bowl;

Η ιδέα εμφανίστηκε το 2013, στο Τορόντο της επαρχίας του Οντάριο. Το εστιατόριο Juice for Life πρόσφερε στο μενού του μία συνταγή Buddha bowl. Μια συνταγή Buddha bowl υπάρχει και σε βιβλίο μαγειρικής που χρονολογείται από το 2000, με συνταγές από τη δεκαετία του 1990 το οποίο έγινε δημοφιλές στις αρχές του 2017.

Τι περιλαμβάνει ένα Buddha bowl;

Πληθώρα υλικών μπορεί να περιλαμβάνει!! Η βάση του είναι το ρύζι είτε είναι μπασμάτι, jasmine, bonnet ή καστανό ρύζι. Το ρύζι μπορεί να αντικατασταθεί με κινόα ή πλιγούρι. Φυτικές πρωτείνες όπως τα ρεβύθια και το τόφου περιλαμβάνονται στο μπολ. Λαχανικά όπως ντοματίνια, πιπεριές, λάχανο, μαρούλι, κρεμμύδι, κ.α. ολοκληρώνουν τη σύνθεση του Buddha bowl.

Τα υλικά που τοποθετούνται στο μπολ ή στο πιάτο δεν ανακατεύονται αλλά τακτοποιούνται με «έντεχνο» τρόπο. Στόχος είναι τα υλικά να είναι εμφανή.

Πλέον τα Buddha bowls τα συναντάμε και σε πιο σύνθετες μορφές με κρέας, με ψάρι και με αλλαντικά καθώς ταυτίζονται με τα Nourish Bowls (μία μη χορτοφαγική έκδοση) και με τα Poké Bowls (ένα πιάτο της Χαβάης με ωμό ψάρι).

Δείτε εδώ μία συνταγή για Buddha bowls με ποικιλία από φακές και πατάτες Περού

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί