Bûche de Noël

Bûche de Noël

Το Bûche de Noël, γνωστό και ως Yule log είναι ένα παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο κέικ πολύ δημοφιλές στη Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία, το Βιετνάμ και το Κεμπέκ του Καναδά. Το όνομα του μεταφράζεται στα αγγλικά σε “κούτσουρο των Χριστουγέννων” και το επιδόρπιο ονομάζεται έτσι επειδή μοιάζει με το κούτσουρο yule που παραδοσιακά καίγεται στο τζάκι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Είναι ένα κέικ σε σχήμα κορμού που φτιάχνεται με παντεσπάνι, κρέμα βουτύρου και γκανάζ σοκολάτας. Στη συνέχεια διακοσμείται ώστε να μοιάζει με κούτσουρο. Σε αυτό βοηθάνε η γκανάζ σοκολάτας, η μαρέγκα, τα ζαχαρωτά φρούτα, η ζάχαρη άχνη και η βρώσιμη πρασινάδα.

Η ιστορία του Bûche de Noël

Η ιστορία του χρονολογείται από την εποχή των Κελτών. Οι Κέλτες είχαν παράδοση των εορτασμό του χειμερινού ηλιοστασίου. Εκείνες τις μέρες συνήθιζαν να καίνε ένα μεγάλο κούτσουρο στην εστία. Αυτό το κούτσουρο πίστευαν ότι έφερνε καλή τύχη και ευημερία στο νοικοκυριό. Αργότερα αυτό το κούτσουρο αντικαταστάθηκε με ένα μικρό κλαδάκι το οποίο τοποθετούνταν στη μέση του τραπεζιού. Γύρω από αυτό το κλαδί υπήρχαν διάφορες λιχουδιές.

Το κέικ bûche de Noël πιστεύεται ότι είναι μια αναπαράσταση αυτής της παράδοσης.

Με την πάροδο του χρόνου, το κλαδί μετατράπηκε στην τούρτα Yule log που γνωρίζουμε σήμερα. Τον 19° αιώνα, Παριζιάνοι αρτοποιοί βοήθησαν στη διάδοση του κέικ.

Η πιο παλιά γραπτή αναφορά για το bûche de Noël βρίσκεται σε έναν τόμο που ονομάζεται The English Huswife και χρονολογείται στο 1615.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί