Το brik είναι ένα από τα καλύτερα αλμυρά πιάτα της Τυνησίας. Αποτελείται από φύλλα ζύμης τα οποία λέγονται malsuka και μία γέμιση που συνήθως περιλαμβάνει τόνο, κρεμμύδι, μαϊντανό, χαρίσα (καυτερή πάστα πιπεριάς τσίλι) και μπαχαρικά όπως κίμινο και κόλιανδρο. Εκτός από τη γέμιση προστίθεται και ένα ωμό αυγό. Άλλες τυπικές γεμίσεις είναι με κιμά, με κοτόπουλο και με γαύρο. Το σχήμα του είναι τριγωνικό ενώ αντίθετα στην Αλγερία και τη Λιβύη είναι επιμήκες ή σε σχήμα σωλήνα και ονομάζεται ”borek”.
Η ιστορία του brik
Παρόλο που η προέλευσή του δύσκολα μπορεί να εντοπιστεί, χρονολογείται προ 500 χρόνων. Λέγεται πως προέρχεται από την Οθωμανική αυτοκρατορία όπου είναι γνωστό με το όνομα borek. Καθώς ταξίδεψε δυτικά έφτασε στα βόρεια της Αφρικής.
Πως φτιάχνουμε ένα brik;
Το brik το φτιάχνουμε σχετικά εύκολα αρκεί να προσέξουμε κάποιες λεπτομέρειες. Αρχικά κόβουμε ένα φύλλο ζύμης σε σχήμα τετράγωνο. Αν δεν βρούμε malsuka μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλο κρούστας ή φύλλο για spring rolls. Τοποθετούμε τη γέμιση που έχουμε επιλέξει στις δύο πλευρές του φύλλου. Προσθέτουμε ένα ωμό αυγό στο κενό και διπλώνουμε το φύλλο δημιουργώντας ένα τρίγωνο.
Τηγανίζουμε αμέσως για να μην μαλακώσει το φύλλο από το ωμό αυγό. Καλό είναι το αυγό να είναι από το ψυγείο ώστε κατά το τηγάνισμα να παραμείνει υδαρές.
Comments are closed.