brie (μπρι)

Brie (μπρι)

Το brie (μπρι) παράγεται στην περιοχή της Brie στην πόλη Meaux, που βρίσκεται στα ανατολικά του Παρισιού. Αυτό το κλασικό γαλλικό τυρί χρονολογείται από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Παρόλο που λατρεύετε για περισσότερα από 400 χρόνια, η δημοτικότητα του αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του 19° αιώνα. Ο άνθρωπος που το διέδωσε είναι ο Γάλλος πολιτικός Talleyrand που το παρουσίασε σε δείπνο διπλωματών στο συνέδριο της Βιέννης. Έκτοτε, θεωρήθηκε από πολλούς ως το καλύτερο τυρί στην Ευρώπη.

Ονομάζεται επίσης και η ”Βασίλισσα των τυριών”

Παρασκευάζετε από αγελαδινό γάλα πλήρες ή αποβουτυρωμένο. Η διαδικασία απαιτεί πολύ ήπιο χειρισμό του πηγμένου γάλακτος για να επιτραπεί η μέγιστη κατακράτηση υγρασίας εντός του τυροπήγματος. Τα τυριά αφήνονται να στραγγίσουν κάτω από το δικό τους βάρος και η επιφανειακή υγρασία εξατμίζεται γρήγορα λόγω του μεγάλου επίπεδου σχήματος του τυριού.

Παλαιώνεται για τουλάχιστον 4 εβδομάδες με την ωρίμανση του όμως να μην σταθεροποιείται.

Όταν το τυρί είναι ώριμο, καλύπτεται με ένα λευκό φλοιό που προκύπτει από το καλούπι Penicillium Candidum.

Αυτός ο λευκός φλοιός είναι βρώσιμος

Με τον χρόνο το λευκό καλούπι γίνεται συχνά διάστικτο με μπαλώματα κόκκινου ή καφέ.

Η πάστα του brie (μπρι) είναι λεία και βελούδινη

Το brie de Meaux είναι καλύτερο να καταναλωθεί όταν τουλάχιστον το μισό πάχος του τυριού είναι ώριμο, μαλακό. Πριν το καταναλώσουμε, το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Καθώς καταναλώνουμε το brie de Meaux παρατηρούμε ότι είναι γλυκό και παράλληλα αντανακλά την υψηλή ποιότητα του γάλακτος που χρησιμοποιείται στην παραγωγή.

Το αίσθημα που μας αφήνει καθώς το γευόμαστε το brie (μπρι) είναι έντονο με νότες μανιταριών και αμυγδάλων.

Το brie (μπρι) συνδυάζετε με ώριμα λευκά κρασιά όπως chardonnay, με φρουτώδες κόκκινο όπως το Chinon ή με ξανθές μπίρες.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί