Brezel (Μπρέτσελ)

Brezel (Μπρέτσελ)

Το Brezel (Μπρέτσελ), γνωστό και ως “κουλούρι της Βαυαρίας”, είναι μια ζύμη που έχει ως χαρακτηριστικό της το σχήμα κόμπου με τρεις τρύπες ενώ παράλληλα έχει ένα μοναδικό γευστικό προφίλ.

Είναι συνήθως μεγαλύτερο και πιο χοντρό από το κλασικό κουλουράκι. Έχει μια ελαφριά, μαλακή ψίχα και μια πλούσια, χρυσαφένια κρούστα που συχνά πασπαλίζεται με χοντρό αλάτι. Το αλάτι δίνει στο κουλουράκι τη χαρακτηριστική αλμυρή του γεύση και την τραγανή μπουκιά.

Η προετοιμασία ενός brezel απαιτεί δεξιοτεχνία και υπομονή. Η ζύμη παρασκευάζεται παραδοσιακά από αλεύρι, νερό, μαγιά, αλάτι και λίγη ζάχαρη. Αφού φουσκώσει η ζύμη, τυλίγεται σε λεπτές, μακριές κλωστές και διαμορφώνεται σε σχήμα κουλουριού. Πριν ψηθεί, το κουλουράκι βυθίζεται σε διάλυμα μαγειρικής σόδας, το οποίο βοηθά στην ανάπτυξη της χαρακτηριστικής χρυσής κρούστας και της μοναδικής γεύσης. Μετά το ψήσιμο, το κουλουράκι είναι έτοιμο να το απολαύσετε.

Η ιστορία των Brezel

Υπάρχουν διάφορες ιστορίες για τα Brezel. Η πιο χαρακτηριστική είναι αυτή που μας λέει ότι η συνταγή προέρχεται από μοναχούς. Το σχήμα τους αναπαριστά τη στάση προσευχής ενός μοναχού με σταυρωμένα χέρια και οι κάθε τρύπα αντιστοιχεί σε ένα μέλος της Αγίας Τριάδος. Μια άλλη ιστορία αναφέρεται σε έναν φούρναρη ο οποίος κατηγορούνταν για κλοπή. Για να απαλλαγεί από την ποινή, του ζητήθηκε να φτιάξει ένα αρτοσκεύασμα μέσα από το οποίο θα μπορούσε να περάσει ο ήλιος τρεις φορές. Ο φούρναρης διαμόρφωσε με τέτοιον τρόπο το ζυμάρι και έτσι προέκυψε το μπρέτσελ.

Τα brezel είναι πολύ δημοφιλή στη Βαυαρία και όχι μόνο. Σερβίρονται σε μπυραρίες, αρτοποιεία και σε λαϊκά φεστιβάλ. Είναι ένα δημοφιλές σνακ που παραδοσιακά σερβίρεται με γλυκιά μουστάρδα ή obazda (ντιπ τυριού).

Το brezel είναι αναπόσπαστο κομμάτι της βαυαρικής κουζίνας και σύμβολο της τοπικής διατροφικής κουλτούρας. Είναι πολύ δημοφιλές στη Βαυαρία, σε όλη την Γερμανία και πλέον σε όλο τον κόσμο.

Από το 2016 υπάρχει στο Ερντμανχάουσεντου του Λούντβιγκσμπουργκ της Γερμανίας ειδικό μουσείο για τα brezel.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.