Το Black sapote ή μαύρος λωτός ή αλλιώς “Diospyros digyna είναι ένα τροπικό αειθαλές οπωροφόρο δέντρο που σχετίζεται στενά με τον λωτό.
Αυτό το τροπικό φρούτο ευδοκιμεί στο Μεξικό, στη Φλόριντα, στην Κεντρική Αμερική και στη Χαβάη.
Όπως προείπαμε έχει άμεση σχέση με τον λωτό. Αυτό μας το θυμίζει η γεύση του καθώς όταν είναι άγουρο είναι πικρό και στυφό. Καλό είναι να μην το τρώμε μέχρι να είναι πλήρως ώριμο και μαλακό.
Όταν το φρούτο είναι άγουρο μοιάζει με άγουρη ντομάτα. Όταν ωριμάσει, ο φλοιός του παίρνει ένα θαμπό λαδί χρώμα.
Η μεγάλη έκπληξη όμως έρχεται όταν το φρούτο είναι ώριμο και έτοιμο προς κατανάλωση. Η σάρκα του έχει σκούρο καφέ χρώμα, είναι μαλακή, χυλώδη και με αποκρουστική όψη.
Η γεύση του είναι ήπια και γλυκιά. Αυτό όμως που μας εκπλήσσει είναι η γεύση σοκολάτας καθώς το τρώμε.
Πως το καταναλώνουμε;
Καθότι ήπιο σε γεύση, το πολτοποιούμε με λίγο χυμό πορτοκάλι ή λεμόνι ή λάιμ και το σερβίρουμε κρύο. Είναι πολύ νόστιμο όταν το χρησιμοποιούμε σε smoothies και μαρμελάδες. Επίσης μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε παγωτά, σε λικέρ αλλά και σε επιδόρπια αντικαθιστώντας την σοκολάτα όπου αυτό είναι εφικτό. Τον άγουρο καρπό μπορούμε να τον βράσουμε και να τον χρησιμοποιήσουμε ως λαχανικό.
Το black Sapote ή μαύρος λωτός έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και περιέχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C απ’ ότι το πορτοκάλι.
Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί