beurre blanc

Beurre blanc

Η beurre blanc είναι μία παχύρευστη σάλτσα βουτύρου με ελαφρώς γλυκιά και πικάντικη γεύση. Ταιριάζει υπέροχα με ψάρια ποσέ, οστρακοειδή και σπαράγγια βραστά.

Ποια είναι η ιστορία αυτής της σάλτσας;

Πολλά φαγητά και πολλές σάλτσες έχουν δημιουργηθεί είτε κατά λάθος είτε προσθέτοντας ή αφαιρώντας κάποιο υλικό λόγω έλλειψης. Έτσι και εδώ θεωρείται τυχαία η ανακάλυψη της σάλτσας beurre blanc.

Ήταν αρχές του 20° αιώνα και στο χωριό Saint-Julien-de-Concelles στις όχθες του ποταμού Λίγηρα λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Νάντη ο σεφ του εστιατορίου “La Buvette de la Marine” ανακάλυπτε τυχαία μία εκπληκτική σάλτσα.

Λέγεται πως ετοιμαζόταν να φτιάξει μία σάλτσα μπεαρνέζ αλλά ξέχασε να βάλει του κρόκους αυγών και το εστραγκόν. Το αποτέλεσμα ήταν μία παχύρευστη βουτυράτη σάλτσα.

Πως παρασκευάζουμε μία σάλτσα beurre blanc;

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε για να παρασκευάσουμε αυτή τη σάλτσα είναι συγκεκριμένη. Ξεκινάμε αρχικά με το σοτάρισμα των κρεμμυδιών σε βούτυρο. Αφού μαλακώσουν σβήνουμε με λευκό κρασί και αφήνουμε να ρεντουίρει. Μόλις μειωθεί η ποσότητα του κρασιού αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε πλήρες βούτυρο, μαλακωμένο. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα γαλάκτωμα.

Πως συντηρούμε τη σάλτσα beurre blanc;

Η σάλτσα είναι πολύ ευαίσθητη και χρήζει μεγάλης προσοχής. Δεν πρέπει ούτε να θερμανθεί ούτε να ψυχθεί. Αν ξεπεραστούν οι 58°C τότε θα διαχωριστεί το λίπος του βουτύρου. Αν πάλι η θερμοκρασία πέσει στους 27°C τότε η σάλτσα θα στερεοποιηθεί.

Εκτός από τη σάλτσα beurre blanc έχουμε και την beurre rouge η οποία γίνεται αντικαθιστώντας το λευκό με το κόκκινο κρασί.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί