Baursak

Baursak

Το Baursak το συναντάμε στις κουζίνες της Μογγολίας, της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Είναι ένα τηγανισμένο ψωμί το οποίο καταναλώνεται συνήθως είτε σκέτο είτε ως επιδόρπιο συνοδευόμενο από ζάχαρη, βούτυρο, μαρμελάδα ή μέλι. Αποτελείται από αλεύρι, γάλα, μαγιά, ζάχαρη, αυγά, βούτυρο και αλάτι. Πολλές φορές του προσθέτουν και λίπος. Στο Κιργιστάν η συνταγή είναι πιο απλή καθώς δεν περιέχει ούτε αυγά, ούτε ζάχαρη. Οι Μογγόλοι είναι αυτοί που χρησιμοποιούν παραδοσιακά αρνίσιο λίπος δίνοντας έτσι, μία πιο δυνατή και ιδιαίτερη γεύση. Το ζωικό λίπος μπορεί να αντικατασταθεί με φυτικό.

Καθώς τηγανίζονται, κάποιοι τα θεωρούν μπισκότα ενώ πολύ είναι αυτοί που τα συγκρίνουν με ντόνατς (donuts).

Κάποιοι λαοί τα χρησιμοποιούν για να συνοδεύσουν το τσάι τους βυθίζοντάς τα μέσα σε αυτό (Μογγόλοι και Τούρκοι)

Το σχήμα τους είναι διαμορφωμένο συνήθως σε τρίγωνα ενώ μερικές φορές τα συναντάμε και σε σφαιρικό σχήμα. Στο Τατζικιστάν πριν τα τηγανίσουν τα διακοσμούν με ένα σταυρωτό μοτίβο.

Τον Απρίλη 2014 στην Ούφα της Ρωσίας παρασκευάστηκε το μεγαλύτερο Baursak βάρους 179 κιλών. Τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους σημειώθηκε ένα ρεκόρ Γκίνες. Κατά τη διάρκεια του εορτασμού της γιορτής, της μητέρας στο Αλμάτι μαγειρεύτηκαν συνολικά 856 κιλά Baursak. Η συγκεκριμένη γιορτή περιλάμβανε μία μορφή γαστρονομικής μάχης.

Δείτε επίσης εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το Suya, το street food της Νιγηρίας.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί