Batchoy

Batchoy

Το Batchoy είναι μια αλμυρή σούπα ζυμαρικών που προέρχεται από την περιοχή La Paz της πόλης Iloilo στο νησί Panay των Φιλιππίνων. Είναι ένα αγαπημένο και χορταστικό πιάτο, ειδικά στην περιοχή Visayas, όπου το απολαμβάνουν για τις πλούσιες γεύσεις και την ζεστασιά του.

Ποια η ιστορία του Batchoy;

Το πιάτο αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1930 ή του 1940 από πωλητές στην αγορά της Λα Παζ, με πολλούς να πιστώνουν τη συνταγή σε έναν τοπικό πωλητή ονόματι Federico Guillergan Sr. σε συνδυασμό με φιλιππινέζικες γεύσεις. Από τότε έχει γίνει πολιτιστικό σύμβολο στο Iloilo και σε όλες τις Φιλιππίνες, με ορισμένα εστιατόρια στην περιοχή να γίνονται θρυλικά για αυτό το γευστικό φαγητό.

Το Batchoy σερβίρεται συχνά ζεστό σε μεγάλα μπολ, συνήθως συνοδευόμενο από puto (κέικ ρυζιού στον ατμό) ή pandesal (ψωμάκι Φιλιππίνων) στο πλάι. Οι επισκέπτες μπορούν να το δοκιμάσουν με σάλτσα σόγιας, σάλτσα ψαριού ή καλαμάνσι (τοπικό εσπεριδοειδή), που ενισχύει τον πλούτο και το umami της σούπας.

Τα βασικά στοιχεία ενός παραδοσιακού Batchoy La Paz περιλαμβάνουν:

  • Νουντλς: Συνήθως παρασκευάζονται με νουντλς από φρέσκα αυγά, συχνά πυκνά και λαστιχωτά, παρόμοια με τα νουντλς miki.
  • Ζωμός: Ο ζωμός της σούπας είναι το αποκορύφωμα, που φτιάχνεται με βράσιμο χοιρινού κόκκαλου, κοτόπουλου ή βοείου κρέατος, με τη συμπερίληψη γαρίδων ή σάλτσας ψαριού για επιπλέον umami γεύση. Ο ζωμός είναι πλούσιος, αλμυρός και μερικές φορές ελαφρώς γλυκός.
  • Κρέας: Συνήθως, περιλαμβάνει τρυφερές λωρίδες χοιρινού κρέατος, χοιρινό συκώτι και χοιρινά έντερα.
  • Γαρνιτούρες: Ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τηγανητό σκόρδο προστίθενται από πάνω για να του δώσουν ταυτόχρονα τραγανή υφή και περίπλοκο άρωμα. Ορισμένες συνταγές περιλαμβάνουν επίσης ωμό αυγό, το οποίο μαγειρεύεται απαλά όταν αναμιγνύεται στη ζεστή σούπα, προσθέτοντας μια μεταξένια υφή.

Παραλλαγές του Batchoy

Ενώ το La Paz Batchoy είναι το πρωτότυπο, έχουν εμφανιστεί παραλλαγές σε όλες τις Φιλιππίνες οι οποίες είναι:

  • Super Batchoy: Αυτή είναι μια μεγαλύτερη, πιο απολαυστική εκδοχή του La Paz Batchoy, με επιπλέον γαρνιτούρες και συχνά πιο πλούσιο ζωμό.
  • Chicken Batchoy: Μια πιο ήπια εκδοχή που γίνεται με ζωμό κοτόπουλου και κομμάτια κοτόπουλου αντί για χοιρινό.
  • Misua Batchoy: Χρησιμοποιεί λεπτότερα noodles από σιτάρι αντί για τα παραδοσιακά noodles miki.

Το La Paz Batchoy κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά πολλών Φιλιππινέζων, ειδικά εκείνων που μεγάλωσαν στα Visayas. Είναι ένα γεύμα που ξυπνά αναμνήσεις από οικογενειακές συγκεντρώσεις, εκδρομές στην αγορά και γιορτές, και πρέπει να το δοκιμάσει όποιος επισκέπτεται το Iloilo.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.