Baba ghanoush

Baba ghanoush

Το Baba ghanoush, που γράφεται επίσης baba ganoush ή baba ghanouj, είναι ένα δημοφιλές πιάτο της Μέσης Ανατολής που παρασκευάζεται από ψητή μελιτζάνα αναμεμειγμένη με ταχίνι, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, σκόρδο και διάφορα καρυκεύματα.

Ποια είναι η ιστορία του Baba ghanoush;

Το πιάτο πιστεύεται ότι προέρχεται από την περιοχή του Λεβάντες της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Λεβάντες αναφέρεται ιστορικά σε μια μεγάλη περιοχή της Μέσης Ανατολής ιδιαίτερα σε χώρες όπως ο Λίβανος, η Συρία, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη. Η ακριβής προέλευσή του είναι ασαφής, εικάζεται όμως πως το απολαμβάνουν σε εκείνες τις περιοχές εδώ και αιώνες.

Το όνομα “baba ghanoush” προέρχεται από τα αραβικά, με το “baba” να σημαίνει “πατέρας” ή “γέρος” και το “ghanoush” να σημαίνει χαϊδεμένος ή κακομαθημένος. Λέγεται ότι το όνομα μπορεί να προήλθε από μια αραβική φράση που σημαίνει «χαϊδεμένος μπαμπάς» ή «απασχολούμενος μπαμπάς», πιθανώς αναφερόμενος στην πλούσια και απολαυστική γεύση του.

Μια άλλη θεωρία το αναφέρει ως μία υποτιθέμενη εφεύρεση του baba ghanoush από ένα μέλος ενός βασιλικού χαρεμιού ενώ μία τρίτη τελείως διαφορετική θεωρία μας παραπέμπει σε έναν πατέρα χωρίς δόντια του οποίου η κόρη έπρεπε να πολτοποιήσει το φαγητό για να μπορέσει να το καταναλώσει σωστά.

Συνήθως σερβίρεται ως ορεκτικό και ως άλειμμα για την παρασκευή ανοιχτού σάντουιτς ή ως ντιπ για λαχανικά και πίτες. Σερβίρεται συχνά μαζί με άλλα δημοφιλή πιάτα της Μέσης Ανατολής, όπως το χούμους, το ταμπουλέ και το φαλάφελ. Έχει επίσης κερδίσει δημοτικότητα σε άλλα μέρη του κόσμου λόγω της διάδοσης της κουζίνας της Μέσης Ανατολής.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.