apple crumble

Apple crumble

Σήμερα θα μιλήσουμε για την apple crumble, ένα επιδόρπιο από την Μεγάλη Βρετανία με μία ιστορία όχι και πολύ παλιά.

Αρχικά, μεταφράζοντας στα Ελληνικά τη λέξη crumble θα δούμε πως σημαίνει θρυμματισμένο. Με βάση λοιπόν το θρυμματισμό των υλικών χαρακτηρίζεται και αυτό το υπέροχο επιδόρπιο.

Παρόλο που εμείς σήμερα θα μιλήσουμε για την apple crumble είναι σημαντικό να πούμε πως crumble υπάρχει και σε γλυκιά αλλά και σε αλμυρή μορφή.

Η ιστορία της apple crumble

Η ιστορία αυτού του πιάτου ξεκινά την περίοδο του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Δημιουργήθηκε από ανάγκη καθώς εκείνη την εποχή υπήρχαν αυστηροί περιορισμοί τόσο σε αλεύρι όπως και σε βούτυρο.

Η apple crumble εφευρέθηκε ως ιδανική λύση καθώς συνδύαζε μικρές ποσότητες υλικών και παράλληλα χρειαζόταν ελάχιστη προσπάθεια και λίγος χρόνος για την παρασκευή του.

Τι υλικά χρειάζονται και πως παρασκευάζεται η apple crumble;

Όπως αναφέραμε παραπάνω τα υλικά είναι λιγοστά. Βασικό υλικό είναι το μήλο και στη συνέχεια έχουμε αλεύρι, βούτυρο και βέβαια ζάχαρη. Συνήθως κόβουμε τα μήλα σε μικρά κομμάτια και τα μαγειρεύουμε σε μία κατσαρόλα προσθέτοντας ζάχαρη και κανέλα. Αφότου μαγειρευτούν και μαλακώσουν τα στρώνουμε σε ένα ταψάκι και προσθέτουμε από πάνω ένα τρίμμα αποτελούμενο από βούτυρο και αλεύρι. Σε αυτό το μείγμα μπορούμε να βάλουμε επίσης ζάχαρη, ξηρούς καρπούς και νιφάδες βρώμης.

Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά.

Το συγκεκριμένο γλυκό μπορεί να έχει πολλές εκδοχές τις οποίες τις καθορίζουμε εμείς ανάλογα τα γούστα μας. Για παράδειγμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για μήλα, αχλάδια, βερίκοκα ή ροδάκινα.

Αφήνουμε ανοιχτό το κομμάτι των ξηρών καρπών ώστε να χρησιμοποιήσουμε είτε καρύδια είτε φουντούκια ή όποιον άλλο ξηρό καρπό θέλουμε.

Η apple crumble σερβίρεται ζεστή και συνοδεύεται είτε με μια μπάλα παγωτό βανίλια είτε ρίχνοντας από πάνω κρύα κρέμα γάλακτος.

Πλέον το συγκεκριμένο γλυκό έχει περάσει τα σύνορα της Μεγάλης Βρετανίας, φτάνοντας στη Γαλλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τα τελευταία χρόνια έχει επισκεφθεί τη Νότια Ευρώπη.  

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.