Pavé

Pavé

Το Pavé (προφέρεται παβέ) είναι ένα παραδοσιακό βραζιλιάνικο γλυκό ψυγείου, παρόμοιο με το τιραμισού ή το γαλλικό charlotte. Το όνομά του προέρχεται από τη γαλλική λέξη pavé, που σημαίνει «πλακόστρωτο» ή «στρωμένο», αναφερόμενο στη χαρακτηριστική στρωτή δομή του γλυκού.

Είναι ένα γλυκό ψυγείου το οποίο δεν χρειάζεται ψήσιμο. Φτιάχνεται με στρώσεις μπισκότων και κρέμας. Η κρέμα μπορεί να είναι με βανίλια, σοκολάτα, καραμέλα ή φρούτο. Η επικάλυψη του γλυκού γίνεται με σαντιγύ ή τριμμένη σοκολάτα. Σερβίρεται κρύο αφού πρώτα παραμείνει στο ψυγείο για αρκετές ώρες ώστε τα μπισκότα να μαλακώσουν και να ”ενωθούν” με την κρέμα.

Προέλευση του Pavé

Το Pavé δεν έχει καμία επίσημη ή παλιά τεκμηριωμένη ιστορία. Φαίνεται να εμφανίστηκε στη Βραζιλία στα μέσα του 20ου αιώνα περίπου τη δεκαετία του 1940-1950. Είναι εμπνευσμένο από τα ευρωπαικά γλυκά κυρίως το γαλλικά charlotte και το ιταλικό tiramisu.

Η χρήση της γαλλικής λέξης δεν είναι τυχαία: τον 19ο και 20ο αιώνα, η βραζιλιάνικη αστική τάξη είχε έντονη γαλλική επιρροή στη γαστρονομία, τη μόδα και τη γλώσσα. Πολλά φαγητά και τεχνικές μαγειρικής είχαν «γαλλικά» ονόματα, γιατί θεωρούνταν πιο εκλεπτυσμένα.

Στις δεκαετίες 1950 – 1970, με την εξάπλωση του ψυγείου στα βραζιλιάνικα νοικοκυριά, εμφανίστηκαν πολλά γλυκά «ψυγείου» δηλαδή γλυκά που δεν χρειάζονταν ψήσιμο.
Το Pavé έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές γιατί:

  • Ήταν εύκολο να φτιαχτεί.
  • Χρησιμοποιούσε οικονομικά και κοινά υλικά (μπισκότα, ζαχαρούχο γάλα, γάλα, κακάο).
  • Ήταν δροσερό, ιδανικό για το ζεστό βραζιλιάνικο κλίμα.

Σταδιακά απέκτησε πολλές περιφερειακές παραλλαγές, ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά: φρούτα του πάθους (maracujá), λεμόνι, καρύδα ή φυστίκι.

Το Pavé έχει γίνει πλέον ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σπιτικά γλυκά της Βραζιλίας, ειδικά στις γιορτές (Χριστούγεννα, γενέθλια, οικογενειακές συγκεντρώσεις).

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.