Τουμ (toum)

Τουμ (toum)

Το τουμ (toum) είναι μια παραδοσιακή αραβική σάλτσα που έχει τις ρίζες της στον Λίβανο και τη Συρία, αλλά χρησιμοποιείται ευρέως σε όλη τη Μέση Ανατολή. Το όνομά της σημαίνει κυριολεκτικά «σκόρδο» στα αραβικά και όχι άδικα, καθώς η βασική της πρώτη ύλη είναι το σκόρδο, που πρωταγωνιστεί με την έντονη, πικάντικη και χαρακτηριστική του γεύση.

Η σάλτσα αυτή είναι αφράτη, λευκή και κρεμώδης και λειτουργεί ως γαλάκτωμα, δηλαδή ένας σταθερός συνδυασμός λαδιού, σκόρδου και λεμονιού.

Το τουμ αποτελεί βασικό στοιχείο της λιβανέζικης και αραβικής κουζίνας και συχνά συνοδεύει ψητά κρέατα, κοτόπουλο shawarma, κεμπάπ ή ακόμα και τηγανητές πατάτες.

Στην παραδοσιακή κουζίνα, παρασκευαζόταν μόνο με σκόρδο, αλάτι, λάδι και λεμόνι. Στη συνέχεια το χτύπαγαν στο γουδί μέχρι να γίνει μια παχιά, λευκή πάστα. Με την πάροδο του χρόνου, σε ορισμένες περιοχές (ιδίως για οικιακή χρήση), προστέθηκε ασπράδι αυγού, ώστε να διευκολυνθεί το γαλάκτωμα και να αποκτήσει πιο απαλή υφή παρόμοια με τη μαγιονέζα.

Το μυστικό είναι η αργή και σταθερή ενσωμάτωση του λαδιού, ώστε να μην «κόψει» το γαλάκτωμα.

Το τουμ (toum) χαρακτηρίζεται από την έντονη, πικάντικη και δροσιστική γεύση του σκόρδου, εξισορροπημένη με την οξύτητα του λεμονιού και τη βελούδινη αίσθηση του λαδιού.
Είναι σάλτσα για όσους αγαπούν το σκόρδο όπου με την σωστή αναλογία και την σωστή τεχνική δημιουργείται ένα ελαφρύ και αρωματικό αποτέλεσμα.

Related Recipes