Μάνγκο

Μάνγκο

Το μάνγκο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και θρεπτικά τροπικά φρούτα στον κόσμο.

Προέρχεται από την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία, όπου καλλιεργείται εδώ και πάνω από 4.000 χρόνια. Σήμερα καλλιεργείται σε πολλές τροπικές και υποτροπικές χώρες, όπως η Ινδία, η Ταϊλάνδη, το Μεξικό και η Βραζιλία. Ανήκει στο γένος Mangifera και η πιο γνωστή ποικιλία είναι το Mangifera indica.

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, σε βιταμίνη C ενώ περιέχει και βιταμίνη Α.

Το ώριμο μάνγκο έχει γλυκιά και ζουμερή σάρκα, με άρωμα που θυμίζει συνδυασμό ροδάκινου, ανανά και πορτοκαλιού. Το μέγεθος, το χρώμα και η γεύση ποικίλλουν ανάλογα με την ποικιλία. Μπορεί να είναι πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί ή κοκκινωπό. Στο κέντρο έχει ένα μεγάλο, επίπεδο κουκούτσι.

Καταναλώνεται φρέσκο ως φρούτο. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες, smoothies, γλυκά, μαρμελάδες, chutney και χυμούς. Το ανώριμο μάνγκο συχνά χρησιμοποιείται σε πικάντικες σάλτσες.

Όταν είναι ώριμο, πιέζεται ελαφρά και έχει γλυκιά μυρωδιά. Δεν μπαίνει στο ψυγείο όσο ωριμάζει μόνο αφού είναι έτοιμο για κατανάλωση.

Πως καθαρίζουμε ένα μάνγκο;

Αρχικά το πλένουμε, στη συνέχεια υπάρχουν τρεις τρόποι για να το καθαρίσουμε.

  • 1ος τρόπος, κόβουμε κάθετα τις δύο μεγάλες πλευρές (δεξιά και αριστερά από το κουκούτσι). Στη συνέχεια χαράσουμε τη σάρκα σε τετράγωνα. Μετά πιέζουμε από την πλευρά της φλούδας προς τα έξω ώστε να γυρίσει και να φαίνονται σαν κύβοι. Με ένα κουτάλι ή μαχαίρι αφαιρούμε τους κύβους.
  • 2ος τρόπος, κόβουμε τις δύο πλευρές και με ένα κουτάλι σκάβουμε τη σάρκα κατευθείαν από τη φλούδα. Στη συνέχεια κόβουμε σε φέτες.
  • 3ος τρόπος, ξεφλουδίζουμε το μάνγκο με αποφλοιωτή. Στη συνέχεια κόβουμε κάθετα γύρω από το κουκούτσι και βγάζουμε τις φέτες. Χωρίζουμε και κόβουμε σε φέτες.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.