Η Αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της ελληνικής κουζίνας.
Είναι μια ιδιαίτερη παραλλαγή της γνωστής μελιτζανοσαλάτας, που προέρχεται από το Άγιον Όρος, μια περιοχή με μακραίωνη μοναστική παράδοση και λιτή, νηστίσιμη διατροφή.
Οι μοναχοί εκεί ακολουθούν αυστηρή νηστεία για μεγάλο μέρος του χρόνου. Έτσι, η κουζίνα τους βασίζεται κυρίως σε λαχανικά, όσπρια και ελαιόλαδο. Η Αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα αντανακλά την απλότητα και τη φυσικότητα της αγιορείτικης μαγειρικής. Οι μελιτζάνες ψήνονται παραδοσιακά στα κάρβουνα, γεγονός που προσδίδει έντονο καπνιστό άρωμα. Το σκόρδο δίνει μία πλούσια γεύση ενώ το ξύδι προσθέτει την ανάλογη οξύτητα.
Βασικό στοιχείο στην μελιτζανοσαλάτα είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Επίσης, το καρύδι είτε πολτοποιημένο είτε απλά τριμμένο δίνει μία έξτρα γεύση. Στην αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα υπάρχουν διάφορες παραλλαγές από μοναστήρι σε μοναστήρι. Κάποιοι προσθέτουν πιπεριά Φλωρίνης ή μαϊντανό ψιλοκομμένο. Κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν ταχίνι ή ακόμα και ταραμά.
Εμείς σήμερα προσθέσαμε ντοματίνια τα οποία τα έχουμε κόψει στη μέση. Η γλυκιά γεύση από τα ντοματίνια σε συνδυασμό με την οξύτητα της μελιτζανοσαλάτας φέρνει μία ισορροπία μοναδική.
Η μελιτζανοσαλάτα σερβίρεται μαζί με ψωμί ψημένο στη φωτιά ή αραβική πίτα ή την κοινή μας πίτα ψημένη στα κάρβουνα. Την προσφέρουμε ως κρύο ορεκτικό και συνδυάζεται τέλεια με τσίπουρο, ούζο και λευκό κρασί.
Comments are closed.