Η παστιτσάδα είναι ένα πιάτο με ρίζες από την εποχή της Ενετοκρατίας στην Κέρκυρα (1386–1797). Το όνομά της προέρχεται πιθανότατα από την ιταλική λέξη pastizzada ή pastisada de caval (ένα είδος στιφάδου με άλογο ή μοσχάρι που σιγοψηνόταν με κρασί και μπαχαρικά).
Η Κέρκυρα, με τη μακρά της ιστορία υπό ενετική κυριαρχία, διατήρησε έντονες επιρροές στην αρχιτεκτονική, τη γλώσσα αλλά και τη μαγειρική της παράδοση, όπου πολλά πιάτα παντρεύουν την ιταλική και την ελληνική κουζίνα. Η παστιτσάδα είναι από τα πιο χαρακτηριστικά και λατρεμένα κερκυραϊκά πιάτα, που συχνά σερβίρεται σε γιορτές, βαφτίσια και κυριακάτικα τραπέζια.
Η παστιτσάδα λέγεται και «μακαρονάδα του γάμου» ή «της Κυριακής»
Σε παραδοσιακά σπίτια της Κέρκυρας, κάθε μεγάλη γιορτή έχει στο κέντρο του τραπεζιού αυτή τη μακαρονάδα με το χαρακτηριστικό μείγμα μπαχαρικών.
Το “μυστικό” της είναι το “σπετσερικό” ένα μείγμα από κανέλα, μπαχάρι, γαρίφαλο, πιπέρι, και άλλα μπαχαρικά, το οποίο χαρίζει το ιδιαίτερο άρωμα και βάθος γεύσης σε αυτό το υπέροχο φαγητό.
Περισσότερες πληροφορίες για το σπετσερικό μπορείτε να δείτε εδώ.
Στην συνταγή τα ζυμαρικά θα πρέπει να είναι χοντρά και με τρύπα στη μέση ώστε η σάλτσα να μπαίνει εύκολα μέσα και να δίνει γεύση στο ζυμαρικό. Επίσης, έχουμε δύο επιλογές για το βράσιμο, είτε να τα βράσουμε σε αλατισμένο νερό και να βάλουμε τη σάλτσα από πάνω είτε να τα βράσουμε μέσα στη σάλτσα. Με την πρώτη επιλογή, το φαγητό θα είναι λίγο πιο ελαφρύ ενώ με τη δεύτερη επιλογή θα έχουμε ένα γεμάτο γεύση φαγητό αλλά πιο βαρύ.
Η παστιτσάδα γενικά είναι ένα βαρύ φαγητό καθώς έχει μία πληθώρα μπαχαρικών, τα οποία καθορίζουν τη γεύση!!
Comments are closed.