Σκωτσέζικα αυγά (Scotch eggs)

Σκωτσέζικα αυγά (Scotch eggs)

Τα σκωτσέζικα αυγά είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ της Βρετανίας!! Αποτελούνται από βραστά αυγά σφιχτά ή ελαφρώς ρευστά τυλιγμένα σε κιμά λουκάνικου και παναρισμένα σε τριμμένη φρυγανιά. Ο συνδυασμός αυτών των συστατικών στη συνέχεια τηγανίζεται σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Αφότου τηγανιστούν μπορούν να καταναλωθούν είτε ζεστά είτε κρύα. Παραδοσιακά σερβίρονταν κρύα μαζί με τουρσί και φρέσκια σαλάτα στο πλάι.

Ποιος εφηύρε τα Σκωτσέζικα αυγά;

Η προέλευση και η ιστορία τους έχει αρκετό ενδιαφέρον καθώς πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να κάνουν δική τους αυτή τη συνταγή. Πάμε πίσω στο 1738, στην παλαιότερη γνωστή γραπτή αναφορά όπου το πολυτελές πολυκατάστημα Fortnum & Mason του Λονδίνου ισχυρίζεται ότι εφηύρε το σκωτσέζικο αυγό ως βολικό φαγητό για τους ταξιδιώτες. Ωστόσο αυτή η ιστορία δεν είναι καθολικά αποδεκτή καθώς δείχνει να είναι περισσότερο μάρκετινγκ παρά πραγματικότητα.

Μία πιο πειστική θεωρία πιστεύεται πως είναι αυτή του 19ου αιώνα όπου τα αυγά βράζονταν μαζί με ξινό με σκοπό να συντηρηθούν. Αυτά τα αυγά δημιούργησαν τα σκωτσέζικα καθώς εφευρέθηκε ένας τρόπος ώστε να καλύπτει τα μη ελκυστικά, αλλά τέλεια βρώσιμα αυγά. 

Μερικοί ιστορικοί τροφίμων υποστηρίζουν ότι τα σκωτσέζικα αυγά μπορεί να έχουν εμπνευστεί από την ινδική κουζίνα των Μουγκλάι, και συγκεκριμένα από το κεφτέ Ναργκίσι (Nargisi Kofta). Ένα πιάτο με σφιχτά βρασμένα αυγά τυλιγμένα σε πικάντικο κιμά και μαγειρεμένα σε κάρυ. Η Ινδία άλλωστε ήταν αγγλική αποικία οπότε θα μπορούσε να υπάρχει σύνδεση.

Πως πήραν το όνομα Σκωτσέζικα αυγά;

Υπάρχουν και εδώ αρκετές θεωρίες που παραδόξως δεν δείχνουν πως τα αυγά έχουν σκωτσέζικη καταγωγή.

Η πρώτη θεωρία μας μιλάει για τη μέθοδο «Scotching»!! Λέγεται πως η λέξη προέρχεται από τον όρο «to scotch», που σημαίνει ψιλοκόβω ή επεξεργάζομαι το κρέας.

Η δεύτερη εκδοχή μας παραπέμπει στο Σκωτσέζικο ουίσκι της Αγγλίας του 19ου αιώνα. Η λέξη «σκωτσέζικο ουίσκι» μπορεί να αναφέρεται ευρύτερα σε κάτι διατηρημένο ή επεξεργασμένο, παρά απευθείας στη Σκωτία.

Η τρίτη εκδοχή λέει πως η συνταγή έγινε δημοφιλής από Σκωτσέζους κρεοπώλες ή ταξιδιώτες, από τους οποίους προήλθε και το όνομα.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία που να συνδέουν το όνομα άμεσα με τη Σκωτία.

Τα σκωτσέζικα αυγά θεωρούνταν κάποτε υγιεινή τροφή καθώς τα αυγά και το κρέας είναι και τα δύο πλούσια σε πρωτεΐνες!!

Η δημοτικότητα των σκωτσέζικων αυγών αυξήθηκε κατά τη Βικτωριανή εποχή. Στην μεταπολεμική Βρετανία η προσιτή τιμή τα έκανε πολύ θελκτικά στα βρετανικά νοικοκυριά.

Η δημοτικότητα τους μειώθηκε ραγδαία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να ανακτούν την δημοτικότητά τους κάνοντας εμφανίσεις σε καλά εστιατόρια ακόμα και βραβευμένα με αστέρι Michelin!

Στο σήμερα, οι chefs προσφέρουν διαφορετικές εκδοχές με ρευστούς κρόκους, μείγμα μαύρης πουτίγκας, αυγά ορτυκιού αντί για αυγά κότας ενώ τα συναντάμε και σε χορτοφαγικές εκδοχές!!

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Comments are closed.