Η λεκιθίνη είναι μια λιπαρή ουσία η οποία πήρε το όνομα της από την ελληνική λέξη για τον κρόκο του αυγού (λέκι-θος).
Συναντάται στη φύση σε πολλές τροφές όπως στο αυγό, στη σόγια, στα σιτηρά, στους ξηρούς καρπούς, στο κραμβέλαιο, στο βαμβακέλαιο και στο ηλιέλαιο.
Πηγές στα τρόφιμα
| Τρόφιμα | (mg/100g) |
| Σιτάρι | 2820 |
| Σόγια | 1480 |
| Φιστίκια | 1113 |
| Καλαμπόκι | 953 |
| Συκώτι | 850 |
| Βρώμη | 650 |
| Ρύζι | 580 |
| Πέστροφα | 580 |
| Κρέας | 450-750 |
| Αυγά (1 αυγό) | 350 |
| Βούτυρο | 150 |

Πλούσιες πηγές λεκιθίνης είναι ο κρόκος του αυγού και η σόγια.
Έχει χαμηλή διαλυτότητα στο νερό οπότε θεωρείται ένας εξαιρετικός γαλακτοματοποιητής, δηλαδή «ενώνει» τα λιπαρά στοιχεία με το νερό.
Η λεκιθίνη πωλείται ως πρόσθετο τροφίμων και συμπλήρωμα διατροφής.
Στη μαγειρική, χρησιμοποιείται στην παρασκευή αφρών (λεμονιού, πορτοκαλιού, κτλ.).



Comments are closed.