Ψαρονέφρι!! Πως πήρε αυτήν την ονομασία; Αυτήν την απορία θα προσπαθήσουμε να σας λύσουμε σήμερα. Ακούγοντας τη λέξη ψαρονέφρι κατευθείαν το μυαλό κάποιου που δεν γνωρίζει πιστεύει ότι έχει να κάνει με κάποιο είδος ψαριού. Αυτό όμως δεν ισχύει.
Το ψαρονέφρι είναι ένας μυς που βρίσκεται στο χοιρινό και περιγράφει το φιλέτο του. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι είναι το πιο ποιοτικό κομμάτι του χοιρινού. Είναι ένα κομμάτι άπαχο, χωρίς λίπος.
Πως πήρε το όνομα αυτό;
Η πλούσια ελληνική γλώσσα είναι ο λόγος που έχουμε αυτή την ονομασία. Καθώς η λέξη είναι σύνθετη, ”ψαρο” και ”νέφρι”, το πρώτο συνθετικό προέρχεται από το ψόαι που σημαίνει οσφυϊκοί μύες και το δεύτερο συνθετικό που είναι το νέφρι, δηλαδή το νεφρό.
Το ψαρονέφρι είναι οι μύες που περιβάλλουν τους νεφρούς του χοιρινού.
Πως επεξεργαζόμαστε ένα ψαρονέφρι;
Αρχικά το καθαρίζουμε από τους συνδετικούς ιστούς και στη συνέχεια χωρίζουμε το φιλέτο από το παραφίλετο. Σε αυτό το σημείο έχουμε ένα καθαρό φιλέτο χοιρινού έτοιμο για χρήση. Μπορούμε να το κόψουμε σε φέτες ή να το ψήσουμε ολόκληρο ή να το γεμίσουμε. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι το ψήσιμό του. Θα πρέπει να ψηθεί καλά αλλά με προσοχή ώστε να μην στεγνώσει.
Το χοιρινό φιλέτο είναι ένας κομμάτι κρέας που θέλει ξηρή θερμότητα για να ψηθεί. Οι μέθοδοι μαγειρέματος που χρησιμοποιούμε για το ψαρονέφρι είναι το σοτέ, η σχάρα και το ψήσιμο στο φούρνο. Επίσης μπορούμε να το επεξεργαστούμε και στο roner.
Ένα ψαρονέφρι συνοδεύεται από μία πληθώρα σαλτσών οι οποίες μπορούν να είναι κρύες, ζεστές, γλυκές, με φρούτα, κ.α.
Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί