Το χταπόδι το βρίσκουμε στις ελληνικές θάλασσες να κρύβεται συνήθως σε βράχια. Το καλοκαίρι προτιμά τα βαθιά νερά ενώ το χειμώνα πλησιάζει τις ακτές.
Το χταπόδι αποτελείται από οκτώ πλοκάμια τα οποία βρίσκονται γύρω από το στόμα του. Πάνω από το στόμα βρίσκεται το κεφάλι με τα μάτια. Το κάθε πλοκάμι έχει σε όλο το μήκος της κάτω πλευράς του δύο σειρές βεντούζες (προσοχή στους μοσχιούς οι οποίοι έχουν μία σειρά από βεντούζες και το βάρος τους είναι γύρω στα 800γρ.).
Η βασική διατροφή του είναι τα όστρακα και τα μαλακόστρακα (αστακοί, καβούρια κ.λ.π.)
Το σύνηθες βάρος του είναι μεταξύ ενός και τριών κιλών.
Για να προφυλαχθεί από τους εχθρούς του, έχει την ικανότητα να αλλάζει το χρώμα του ανάλογα με το περιβάλλον που ζει. Το δεύτερο του όπλο είναι το μελάνι το οποίο εκτοξεύει για να ξεφεύγει τον κίνδυνο.
Όταν αγοράζουμε ένα χταπόδι θα πρέπει να προσέξουμε να είναι το δέρμα του σφιχτό στη σάρκα του. Ένα χταπόδι στα 2 με 3 κιλά είναι μια καλή επιλογή. Όσο μεγαλύτερο είναι το χταπόδι τόσο πιο εύγευστο είναι.
Αν ψαρέψετε χταπόδι τότε θα πρέπει να το χτυπήσετε σε έναν βράχο 50 – 60 φορές μέχρι να ασπρίσει τελείως η περιοχή ανάμεσα στα πλοκάμια, και έπειτα τρίβεται απαλά με παλινδρομικές κινήσεις στο βράχο, μέχρι να κατσαρώσει.
Το χτύπημα το κάνει πιο μαλακό ενώ το τρίψιμο το βοηθά να φύγουν οι χρωστικές ουσίες από το δέρμα (είναι αυτές που το κάνουν να αλλάζει χρώμα).
Για να καθαρίσουμε το χταπόδι κόβουμε το στόμα του και καθαρίζουμε προσεχτικά ότι υπάρχει μέσα στο κεφάλι του. Αφαιρούμε τα μάτια του και στη συνέχεια το πλένουμε και το μαγειρεύουμε.
Υπάρχουν πολλές συνταγές για το χταπόδι, αυτό όμως που πρέπει να προσέξουμε είναι να είναι μαλακό και τρυφερό. Στο πιάτο μας θα το δούμε βραστό, στη σχάρα, μαγειρευτό, σαλάτα κ.α.
Comments are closed.