Ένα ιστορικό πιάτο που σχετίζεται με τα Χριστούγεννα είναι η χριστουγεννιάτικη χήνα.
Η παράδοση του να σερβίρεται χήνα στις γιορτές ξεκινά από την Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Μεσαιωνική Αγγλία και τη Γερμανία. Πριν από τη διάδοση της γαλοπούλας, η χήνα ήταν το παραδοσιακό κύριο πιάτο για τα Χριστούγεννα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι χήνες ήταν ευρέως διαθέσιμες τον χειμώνα και θεωρούνταν εορταστικό φαγητό.
Η επιλογή της χήνας συνδέεται με την ιδέα της ευημερίας και της αφθονίας. Επίσης, στην Αγγλία η παράδοση ενισχύθηκε με την εντολή της βασίλισσας Ελισάβετ Α’, η οποία, σύμφωνα με τον θρύλο, έφαγε χήνα τα Χριστούγεννα του 1588, για να γιορτάσει τη νίκη του αγγλικού στόλου επί της Ισπανικής Αρμάδας.
Η χήνα συνήθως γεμιζόταν με μήλα, κρεμμύδια, ή κάστανα και σερβιριζόταν με πλούσιες σάλτσες και λαχανικά, όπως λάχανο και πατάτες.
Σήμερα, η γαλοπούλα έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τη χήνα σε πολλές χώρες, αλλά η χριστουγεννιάτικη χήνα παραμένει ένα παραδοσιακό πιάτο σε χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία.
Comments are closed.