Φρέσκος βασιλικός

Φρέσκος βασιλικός

Ο φρέσκος βασιλικός είναι ένα πολυετές βότανο που χρησιμοποιείται για τα φύλλα του. Ανάλογα με την ποικιλία, τα φυτά μπορούν να φτάσουν μεταξύ 30 cm και 150 cm. Τα φύλλα του είναι πλούσια πράσινα και ωοειδή, αλλά διαφορετικά! Τα συναντάμε σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών και σχημάτων ανάλογα με την ποικιλία. Τα μεγέθη των φύλλων κυμαίνονται από 3 εκ έως και 11 εκ μήκος. Εν τω μεταξύ το πλάτος των φύλλων κυμαίνεται από 1 εκ ως και και 6 εκ.

Ο βασιλικός μεγαλώνει και γίνεται ένας πυκνός και φυλλώδης θάμνος. Τα άνθη του είναι μικρά και άσπρα.


Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται περισσότερο στην μαγειρική, είναι του είδους Ocimum basilicum. Ορισμένες ποικιλίες, όπως το «Purple Delight» έχουν φύλλα που μοβ. Η συγκεκριμένη ποικιλία μεγαλώνει μεταξύ 30–130 εκ ύψος και τα φύλλα της έχουν μήκος 3–11 εκ και πλάτος 1,5 εκ. Τα άνθη είναι μικρά, λευκά και ακιδωτά.

Ο βασιλικός είναι ευαίσθητος στο κρύο. Έχει σίγουρα καλύτερη ανάπτυξη σε ζεστές και ξηρές συνθήκες. Ωστόσο, λόγω της δημοτικότητάς του, ο βασιλικός καλλιεργείται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Λόγω αυτών των συνθηκών, γίνεται αντιλιπτό πως οι περιοχές με την μεγαλύτερη παραγωγή είναι οι χώρες της Μεσογείου.

Παρόλο που ο βασιλικός μεγαλώνει καλύτερα σε εξωτερικούς χώρους, μπορεί να καλλιεργηθεί και σε εσωτερικούς χώρους σε μια γλάστρα, ίσως σε ένα περβάζι που να βλέπει στον ήλιο.

Θα πρέπει να φυλάσσεται μακριά από εξαιρετικά κρύες συνθήκες και να μεγαλώνει καλύτερα σε έντονο ηλιακό φως. Μπορεί, ωστόσο, να αναπτυχθεί ακόμη και σε υπόγειο, υπό φώτα φθορισμού.

Εάν τα φύλλα του έχουν μαραθεί από έλλειψη νερού, θα ανακάμψει εάν ποτιστεί καλά και τοποθετηθεί σε ηλιόλουστη τοποθεσία. Τα κίτρινα φύλλα προς το κάτω μέρος του φυτού αποτελούν ένδειξη ότι το φυτό έχει αρχίσει να σαπίζει. Συνήθως αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερο νερό.

Ο βασιλικός μπορεί επίσης να αναπαραχθεί από ένα απλό κλαράκι το οποίο θα πρέπει να αφήσουμε για δύο εβδομάδες περίπου στο νερό μέχρι να αναπτυχθούν οι ρίζες.

Μόλις ένα φυτό βγάλει άνθη, σταματά να βγάζει φύλλα και ο κορμός του αρχίζει να ξερένεται. Για να αποφευχθεί αυτό, θα πρέπει να κόψουμε τα άνθη πριν ωριμάσουν πλήρως.

Ο φρέσκος βασιλικός στην μαγειρική

Ο βασιλικός χρησιμοποιείται συνήθως σε “φρέσκες” συνταγές όπως τα spaghetti siciliana alla Norma. Γενικά, προστίθεται την τελευταία στιγμή, καθώς το μαγείρεμα καταστρέφει γρήγορα τη γεύση. Το φρέσκο αυτό ​​βότανο μπορεί να διατηρηθεί για μικρό χρονικό διάστημα σε πλαστικές σακούλες στο ψυγείο, ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον καταψύκτη, αφού το ζεματίσουμε γρήγορα σε βραστό νερό. Ο αποξηραμένος βασιλικός χάνει επίσης το μεγαλύτερο μέρος της γεύσης του, και αυτή η γεύση που παραμένει είναι σίγουρα πολύ διαφορετική!

Ο βασιλικός είναι ένα από τα κύρια συστατικά του pesto, της γνωστής πράσινης ιταλικής σάλτσας. Δείτε την συνταγή εδώ

Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες μεσογειακές ποικιλίες βασιλικού είναι “Genovese”, “Purple Ruffles”, “Mammoth”, “Cinnamon”, “Lemon”, “Globe” και “African Blue”. Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν επίσης φρέσκους ή αποξηραμένους βασιλικούς σε σούπες και άλλα τρόφιμα.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί