O φούρνος μικροκυμάτων είναι μια από τις πιο αμφιλεγόμενες συσκευές της κουζίνας. Υπάρχουν επαγγελματίες κυρίως, οι οποίοι αμφισβητούν την αναγκαιότητα ύπαρξης και χρήσης του. Φυσικά, για το σπίτι και τις απανταχού σύγχρονες νοικοκυρές αποτελεί ένα απαραίτητο εργαλείο. Αυτό συμβαίνει επειδή προσφέρει ξεπάγωμα, ζέσταμα και μαγείρεμα ορισμένων τροφίμων εύκολα και γρηγορότερα από τις παραδοσιακές μεθόδους.
H ταχύτητα ζεστάματος αποτελεί αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των φούρνων μικροκυμάτων.
Πάμε να δούμε για αρχή, το πώς δουλεύει ένας φούρνος μικροκυμάτων. Τα μικροκύματα είναι ηλεκτρομαγνητικά κύματα που κινούνται στο χώρο με την ταχύτητα του φωτός. H ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν εισχωρεί στις τροφές και τις ζεσταίνει σε χρόνο-ρεκόρ.
Τα κύματα βρίσκονται στην κατάλληλη συχνότητα για να διεισδύσουν βαθιά μέσα στο φαγητό, στο οποίο θερμαίνουν τα μόρια νερού. Τα μόρια του νερού φορτίζονται θετικά στο ένα τους άκρο και αρνητικά στο άλλο, με αποτέλεσμα να περιστρέφονται σε απίστευτα υψηλή ταχύτητα.
Καθώς τα μόρια κάνουν αυτή την κίνηση, αναπτύσσεται τριβή μεταξύ τους που παράγεται θερμότητα.
Τα μικροκύματα δεν απορροφώνται σχεδόν καθόλου από στερεά που δεν περιέχουν νερό. Γι’ αυτό τα σκεύη δε θερμαίνονται τόσο, όσο το φαγητό που περιέχουν
Aυτού του είδους η ακτινοβολία δεν είναι ραδιενεργός. Mε τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, δε θεωρείται ότι τα μικρής ισχύος μικροκύματα προκαλούν ζημιά στα ανθρώπινα μόρια. Όπως και να έχει όμως, καλό θα ήταν να μη στέκεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπροστά στο φούρνο την ώρα λειτουργίας του.
Ένας ακόμα λόγος που ένας φούρνος μικροκυμάτων ζεσταίνει ένα φαγητό πολύ γρηγορότερα από ένα συμβατικό φούρνο είναι ότι θερμαίνει ταυτόχρονα το εξωτερικό και το εσωτερικό του. Αντίθετα, ο κλασικός φούρνος θερμαίνει αρχικά την επιφάνεια του φαγητού και σταδιακά η θερμότητα προχωρεί προς το κέντρο του.
Η γρήγορη και ήπια θέρμανση των φαγητών, λόγω της απορρόφησης μικροκυμάτων, περιορίζει χρονικά και τις χημικές αντιδράσεις, που ενδεχομένως θα προκαλούσαν αυξημένες καταστροφές των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων. Έτσι, τα φαγητά που ψήνονται στο φούρνο μικροκυμάτων με γρήγορη άνοδο της θερμοκρασίας διατηρούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με τα φαγητά που σιγοβράζουν για πολλή ώρα.
Όπως είπαμε, oι φούρνοι μικροκυμάτων δημιουργούν θερμότητα δονώντας τα μόρια νερού, δημιουργώντας έτσι τριβή. Όμως, τα κύματα διεισδύουν μόνο 2,5 περίπου εκατοστά από την επιφάνεια της τροφής και έτσι οι φούρνοι μικροκυμάτων δεν ζεσταίνουν ομοιόμορφα και αφήνουν ορισμένα σημεία κρύα ή και τελείως άψητα. Aυτό πιθανώς θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα τυχόν υπάρχοντα μικρόβια. Η περιστρεφόμενη γυάλινη βάση, επάνω στην οποία τοποθετούμε το φαγητό, μας βοηθάει ώστε το φαγητό να ζεσταθεί πιο ομοιόμορφα. Επίσης, καλό θα ήταν να αναποδογυρίσουμε ή ανακατέψουμε το φαγητό τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της αναθέρμανσης του, για να ζεσταθεί παντού.
Αποφύγετε τα αλουμινένια και γενικά τα μεταλλικά σκεύη. Τα πλαστικά, επίσης, δεν ενδείκνυνται για τους φούρνους μικροκυμάτων. Σκεύη από τα υλικά αυτά δεν είναι ανθεκτικά στην ακτινοβόληση με μικροκύματα, οπότε ενδέχεται να λιώσουν και να προσθέσουν στο φαγητό επικίνδυνες χημικές ουσίες.
Προτιμήστε για να είστε απολύτως ασφαλής γυαλί ή πορσελάνη ή δοχεία που φέρουν την ετικέτα «χωρίς BPA» (BPA-free)
Επιπλέον, όταν χρησιμοποιείτε ειδικά πλαστικά καλύμματα, να αφήνετε κενό μεταξύ φαγητού και σκεπάσματος, ώστε να φεύγει ο ατμός. Aν ο ατμός παραμείνει μέσα, θα αυξηθεί η πίεση και μπορεί να οδηγήσει σε εκτόνωση ή και εκτίναξη.
Γενικότερα ο φούρνος μικροκυμάτων ίσως δεν μπορεί να νοηθεί ως μέθοδος ή συσκευή μαγειρέματος. Είναι προτιμότερο να τον αξιολογούμε ως συσκευή αναθέρμανσης ή ακόμα και ταχείας απόψυξης. Εάν πάλι, θέλετε να μαγειρέψετε όπως και να έχει, τότε προτιμήστε μικρά και συγκεκριμένα υλικά που μαγειρεύονται γρήγορα. Αυτά μπορεί να είναι οι πατάτες, το ρύζι (μέσα σε νερό ασφαλώς), τα αυγά (χωρίς το κέλυφος) και κάποια λαχανικά (επίσης μέσα σε νερό). Τέλος, κάποια επιδόρπια όπως το sponge cake μπορούν να παρασκευαστούν με τη βοήθεια ενός microwave.
Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί