Φουρτάλια

Φουρτάλια Άνδρου

Φουρτάλια θα συναντήσουμε σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων, στην Άνδρο όμως θα γνωρίσουμε την παραδοσιακή, αυτή με το τοπικό λουκάνικο και τις πατάτες.

Μπορεί να την ακούσετε και με το όνομα φρουτάλια, είναι η ίδια, απλά να γνωρίζετε πως η σωστή ονομασία είναι φουρτάλια.

Αρχικά να δούμε τι είναι φουρτάλια

Φουρτάλια είναι μία ομελέτα με λουκάνικα και πατάτες. Με το άκουσμα των δύο υλικών, Θα αναρωτηθούμε, ποια η διαφορά από τις κοινές ομελέτες στις οποίες προσθέτουμε υλικά τις αρεσκείας μας; 

Εδώ λοιπόν έρχονται οι απαντήσεις. Αρχικά το λουκάνικο που χρησιμοποιούμε είναι ένα τοπικό ανδριώτικο λουκάνικο.

Παραδοσιακά, οι κάτοικοι της Άνδρου όπως και άλλοι, σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, έσφαζαν ένα χοίρο το χρόνο. Με το κρέας του χοίρου έφτιαχναν παστό και λουκάνικα τα οποία τα διατηρούσαν στη γλίνα (χοιρινό λίπος).

Το λουκάνικο της Άνδρου φτιάχνεται με λεπτοκομμένα κομμάτια καθαρού χοιρινού κρέατος. Μέσα στο κρέας προστίθεται αλάτι, πιπέρι, κόκκινο κρασί και γλυκάνισος. Το μείγμα ζυμώνεται και στη συνέχεια το βάζουν μέσα στο έντερο για να γίνει λουκάνικο. Τα λουκάνικα στη συνέχεια τα βράζουν στη γλίνα και μετά τα καπνίζουν. Αφότου γίνει αυτή η διαδικασία τα αποθηκεύουν μέσα σε γλίνα για να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό της ανδριώτικης φουρτάλιας είναι οι πατάτες. Οι γιαγιάδες της Άνδρου τηγάνιζαν τις πατάτες σε σιγανή φωτιά μέσα σε γλίνα μέχρι να μαλακώσουν.

Η διαδικασία τηγανίσματος της πατάτας μπορούσε να διαρκέσει έως και 50 λεπτά

Ξεκίναγαν παίρνοντας από το δοχείο αποθήκευσης το λουκάνικο μαζί με αρκετή γλίνα. Τηγάνιζαν για λίγο το λουκάνικο (ήταν ήδη ψημένο), το αφαιρούσαν από το τηγάνι και στη γλίνα που έμενε τηγάνιζαν τις πατάτες. Οι πατάτες ήταν κομμένες σε σχήμα ροδέλας.

Αφότου μαλάκωναν οι πατάτες, έβαζαν τέσσερα τηγανισμένα λουκάνικα από πάνω και στη συνέχεια πρόσθεταν το μείγμα αυγού. Κάποιες γιαγιάδες έβαζαν και κομματάκια λούζα (χοιρινό παστό). Έψηναν την φουρτάλια σε χαμηλή φωτιά και στη συνέχεια την γύριζαν να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.

Εκτός από τα βασικά υλικά που προαναφέραμε, φουρτάλιες στην Άνδρο φτιάχνονται με πληθώρα υλικών ανάλογα την εποχή. Έτσι μπορούμε να συναντήσουμε φουρτάλια με αγκινάρες, κολοκύθια, κρεμμύδια, πιπεριές, ακόμα και φρέσκα κουκιά.  

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί