Τόφου (tofu)

Τόφου (tofu)

Τα τελευταία χρόνια το τόφου (tofu) κάνει όλο και πιο συχνά την εμφάνιση του σε ευρωπαϊκές συνταγές. Τι είναι όμως το τόφου; Από που προέρχεται, ποια είναι η ιστορία του και που χρησιμοποιείται; Είναι κάποια από τα ερωτήματα που θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε.

Τι είναι το τόφου;

Το τόφου είναι ένα φυτικό προϊόν το οποίο φτιάχνεται από ώριμους κόκκους λευκής σόγιας. Η όψη του είναι παρόμοια με αυτή του λευκού τυριού.

Ποια διαδικασία ακολουθείται για να δημιουργηθεί το τόφου (tofu);

Οι κόκκοι σόγιας μουλιάζονται και αλέθονται σε πολτό. Στη συνέχεια ο πολτός ζεσταίνεται με νερό και στο τέλος στραγγίζεται ώστε να γίνει γάλα σόγιας. Το γάλα μαζί με ένα πηκτικό (συνήθως χρησιμοποιείται το παραδοσιακό nigari) σιγοβράζονται μέχρι να διαχωριστεί το τυρόπηγμα και ο ορός γάλακτος. Στη συνέχεια τοποθετείται σε καλούπια με υφασμάτινη επένδυση και πιέζεται μέχρι να στραγγίσει ο ορός γάλακτος. Ο χρόνος συμπίεσης καθορίζεται από την ποσότητα του τυροπήγματος και την επιθυμητή σκληρότητα. Κατά μέσο όρο διαρκεί περίπου 15 με 20 λεπτά. Όσο περισσότερο πιέζεται, τόσο περισσότερος ορός γάλακτος απελευθερώνεται και τόσο πιο σταθερό γίνεται το τελικό προϊόν.

Ποια είναι η ιστορία του

Η ιστορία του τόφου βρίσκεται αρκετούς αιώνες πίσω. Έχει βρεθεί αναφορά σε κινέζικο κείμενο που χρονολογείται από το 950 μ.Χ. Μερικούς αιώνες αργότερα αυτή η πρωτεΐνη έφτασε στην Αμερική. Κατά τη διάρκεια εισαγωγής του στις ΗΠΑ, το τόφου παρεξηγήθηκε από κάποιους και κατηγορήθηκε από άλλους. Η άσχημη φήμη του οδήγησε τις αμερικάνικες οικογένειες να το αποφύγουν. Το 1986, το τόφου ανακηρύχθηκε το πιο απεχθή τρόφιμο της Αμερικής. Αυτό σήμερα έχει αλλάξει καθώς το χαμηλό κόστος σε συνδυασμό με την υψηλή διατροφική αξία και την ευκολία στη χρήση του λειτούργησαν ευεργετικά γι’ αυτό.

Είναι ένα προϊόν με πολλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ενώ αντίθετα έχει πολύ λίγες θερμίδες. Είναι κατάλληλο γι’ αυτούς που ακολουθούν μία vegan διατροφή και όχι μόνο, καθώς μπορεί να το καταναλώσει ευχάριστα οποιοσδήποτε άλλος.

Πως μαγειρεύουμε τόφου (tofu);

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να μαγειρέψουμε τόφου. Μπορούμε να το τηγανίσουμε, να το ψήσουμε στο φούρνο ή στη σχάρα. Επίσης μπορούμε να το τρίψουμε ή να το φάμε ωμό. Αυτό που σας συμβουλεύουμε να κάνετε προτού το χρησιμοποιήσετε είναι να το τυλίξετε με μία πετσέτα και να το πιέσετε με ένα βαρύ αντικείμενο. Με αυτόν τον τρόπο θα αφαιρεθεί η επιπλέον υγρασία που έχει. Ένας άλλος τρόπος προετοιμασίας του τόφου είναι το μούλιασμά του σε αλατόνερο για 15 λεπτά. Στη συνέχεια το στραγγίζουμε και μετά το χρησιμοποιούμε. Λέγεται πως με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μία πιο τραγανή κρούστα και υφή.

Τα είδη τόφου

Τα τόφου είναι μπλοκ διαφορετικής σκληρότητας. Το μπλόκ τόφου αναφέρετε και ως ”cotton tofu”. Είναι αυτό που θα βρούμε πιο συχνά σε ένα σούπερ μάρκετ ή σε ένα εστιατόριο. Φτιαγμένο όπως αναφέραμε παραπάνω από τυρόπηγμα και ορό γάλακτος. Από την σκληρότητα του κάθε τόφου δημιουργούνται κατά κύριο λόγο τα είδη.

Τα τόφου διακρίνονται σε:

  • μαλακά
  • μέτρια
  • σκληρά
  • πολύ σκληρά

Μαλακό τόφου (Soft tofu)

Το μαλακό τόφου πιέζεται λιγότερο χρόνο από όλα τα άλλα μπλοκ τόφου. Έχει λεπτό σώμα και μία ήπια γαλακτώδη γεύση. Το μαλακό τόφου είναι μία εξαιρετική ουδέτερη βάση για ένα γλυκό στοιχείο. Βέβαια λειτουργεί εξίσου καλά και σε αλμυρά πιάτα. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε νερό, το μαλακό τόφου δεν συνιστάται για ρηχό τηγάνισμα. Αντίθετα ως καλύτερες χρήσεις του ορίζονται το βραστό, το ωμό, η ανάμειξή του σε smothies και επιδόρπια.

Μέτριο τόφου

Έχει μία πιο τραχιά υφή σε σχέση με το μαλακό τόφου. Είναι κατάλληλο για ψήσιμο ή βράσιμο.

Σκληρό τόφου

Το σκληρό τόφου είναι και το πιο εγγυημένο από όλα τα παραπάνω. Ο λόγος είναι η σταθερότητά του. Παρουσιάζει μία λαστιχένια υφή κατά το μαγείρεμα. Το χρησιμοποιούμε ψημένο, βραστό, τηγανιτό και γλασέ.

Πολύ σκληρό τόφου

Είναι ένα εξαιρετικά σταθερό μπλοκ, πιο συμπαγές και πιο σφιχτό. Το χρησιμοποιούμε πολτοποιημένο ή τριμμένο. Επίσης τηγανιτό, βραστό ή ψημένο δίνει καλά αποτελέσματα.

Συντήρηση του tofu

Το άψητο τόφου πρέπει να παραμείνει βυθισμένο σε νερό και σφραγισμένο στην αρχική του συσκευασία μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση. Μπορούμε να το ψύξουμε αρκεί να είναι βυθισμένο σε νερό και με το δοχείο σφραγισμένο. Αυτό μπορεί να διατηρηθεί έως και 3 μέρες. Η καθημερινή αλλαγή νερού παρατείνει τη φρεσκάδα του τόνου. Στην κατάψυξη μπορούμε να αποθηκεύσουμε έως και 3 μήνες το τόφου. Για την κατάψυξη προτιμήστε τις πιο σταθερές πλάκες.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί