Τυροζούλι ή αλλιώς σπιτικό όπως το λένε στην Κρήτη είναι το τυρί που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα. Ένα τυρί το οποίο μπορείτε και εσείς εύκολα να το φτιάξετε στο σπίτι σας.
Το τυροζούλι παράγεται από πρόβειο ή γίδινο γάλα. Πολλές φορές συνδυάζονται και τα δύο γάλατα μαζί. Το αποτέλεσμα που παίρνουμε φτιάχνοντας τυροζούλι είναι ένα τυρί μαλακό στην καρδιά του με λεπτή γεύση. Μπορούμε είτε να το φάμε φρέσκο είτε να το αφήσουμε να ωριμάσει οπότε θα αποκτήσει και μία πιο σκληρή επιφάνεια. Για την ωρίμανση θα χρειαστεί να το αλατίσουμε και εσωτερικά αλλά και εξωτερικά.
Πως φτιάχνουμε τυροζούλι;
Όπως προ είπαμε είναι μία διαδικασία σχετικά εύκολη. Θα χρειαστούμε μία κατσαρόλα στην οποία θα προσθέσουμε το γάλα. Θα το αφήσουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Όταν ξεκινάει να φουσκώνει τότε ρίχνουμε το όξινο στοιχείο. Ως όξινο στοιχείο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε ξύδι είτε χυμό λεμόνι είτε ξινό (το ξινό θα πρέπει να το έχουμε διαλύσει πρώτα σε νερό). Καθώς πέσει το όξινο στοιχείο μέσα στο ζεστό γάλα, ρίχνουμε λίγο νερό, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα, και παρατηρούμε ότι το γάλα αρχίζει να πήζει. Με μια μεγάλη τρυπητή κουτάλα μαζεύουμε το τυρόπηγμα και το μεταφέρουμε σε ένα τρυπητό καλάθι το οποίο το έχουμε ντύσει με τουλπάνι. Στην κατσαρόλα θα μείνει μόνο ο ορός ή αλλιώς τυρόγαλα, στην Κρήτη το λένε και χουμάς.
Στη συνέχεια κλείνουμε με το τουλπάνι από πάνω το τυρόγαλα και πιέζουμε ώστε να φύγει όλη η υγρασία αλλά και να μην έχουμε κενά μέσα στην μάζα του. Όταν θα έχουμε μία πιο συμπαγής μάζα τότε το αναποδογυρίζουμε ώστε να πάρει το τελικό του σχήμα. Χρειάζεται περίπου πέντε ώρες για να στραγγίσει καλά.
Το τυροζούλι μέσα σε λίγες μέρες είναι έτοιμο, φρέσκο για κατανάλωση. Αν πάλι θέλετε να το ωριμάσετε, τότε το αλείφετε με χοντρό αλάτι και το αφήνετε να στεγνώσει σε χώρο που αερίζεται.
Η συντήρηση του γίνεται μετά την ωρίμανση είτε στο ψυγείο καλυμμένο με λαδόκολλα είτε κομμένο σε μικρότερα κομμάτια και βουτηγμένο σε βάζο με ελαιόλαδο. Στο ελαιόλαδο μπορείτε να προσθέσετε και αρωματικά βότανα και κόκκους πιπεριών ώστε να του δώσουν μία πιο σύνθετη γεύση.
Μία συνταγή που μπορείτε να ακολουθήσετε για να φτιάξετε το δικό σας τυροζούλι είναι 5 λίτρα πρόβειο γάλα, 40γρ. ξύδι και 2 κουταλιές του γλυκού αλάτι. Αν θέλετε να πειραματιστείτε και δεν έχετε πρόβειο γάλα μπορείτε να το δοκιμάσετε με φρέσκο αγελαδινό. Η διαδικασία που ακολουθείτε είναι ακριβώς η ίδια.
Πως το χρησιμοποιούμε το τυροζούλι στην μαγειρική;
Εκτός από την ωμή μορφή που μπορούμε να φάμε το τυροζούλι, μπορούμε επίσης να το βάλουμε ως γέμιση σε καλτσούνια και σε μυζηθρόπιτες. Επίσης μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες είτε με ντομάτα είτε με μαρούλι. Τέλος αν το ξεράνουμε μπορούμε να το τρίψουμε πάνω από μακαρόνια.
Comments are closed.