Τσιγαριαστό αρνί

Τσιγαριαστό αρνί

Το τσιγαριαστό αρνί είναι ένα λιτό, παραδοσιακό φαγητό της Κρήτης. Αρχικά πρωτοξεκίνησε από την Δυτική Κρήτη αλλά πολύ γρήγορα κατέκλυσε όλο το νησί.

Η Κρήτη φημίζεται για την παραγωγή αμνοεριφίων. Καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της αγοράς.

Την εποχή που ξεκίνησαν να φτιάχνουν τσιγαριαστό το κρέας που επέλεγαν ήταν ο κρητικός αίγαγρος. Το γνωστό σε όλους μας κρι-κρι.

Το κρι-κρι θεωρείται ενδημικό είδος της Κρήτης. Καταφύγιο του είναι το φαράγγι της Σαμαριάς. Με το ξεκίνημα της δεκαετίας του 60 το κρι-κρι θεωρούνταν απειλούμενο είδος. Η τότε καταγραφή έδειχνε μόνο 200 ζώα. Λόγω αυτού του γεγονότος, η Σαμαριά ανακηρύχθηκε εθνικός δρυμός. Παρόλο που πλέον έχουν φτάσει τα 2000 ζώα στο νησί ακόμα θεωρούνται απειλούμενα.

Αποτελεί σύμβολο της Κρήτης

Το τσιγαριαστό, φτιάχνεται πλέον με ντόπιο αρνί ή κατσίκι ελευθέρας βοσκής.

Τι είναι αυτό όμως που το κάνει ξεχωριστό;

Αρχικά η ποιότητα του κρέατος αλλά και των υπόλοιπων υλικών. Όπως προείπαμε τα αρνιά της Κρήτης παραδοσιακά είναι από τα καλύτερα της αγοράς. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το επόμενο συστατικό που αφήνει το στίγμα του σε αυτό το πιάτο είναι το ελαιόλαδο. Και κάπου εδώ τελειώνουν τα υλικά.

Ναι ακριβώς, μόνο δύο υλικά.  

Εδώ λοιπόν έρχεται το μυστικό……αυτό που τώρα είναι της μόδας αλλά οι Κρητικοί το γνώριζαν πολλά χρόνια πριν.

Slow cooking ή αλλιώς αργό μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά.

Πως το φτιάχνουμε;

Αρχικά κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια, το πλένουμε και στη συνέχεια το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό ελαιόλαδο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, τοποθετούμε ένα καπάκι στην κατσαρόλα και περιμένουμε υπομονετικά 2 ωρίτσες να βράσει και να τσιγαριστεί ελαφρά. Προσοχή!! Δεν χρειάζεται καθόλου νερό.  

Σε κάποιες περιοχές της Κρήτης προσθέτουν κρεμμύδι και κρασί

Το τσιγαριαστό αρνί εκτός από υπέροχος κρασομεζές μπορεί να σερβιριστεί σαν κυρίως πιάτο συνοδευόμενο από πατάτες τηγανιτές ή φούρνου.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί