Τσίπα Στάκα και Στακοβούτυρο!!! Για τον περισσότερο κόσμο το πιο γνωστό είναι το στακοβούτυρο. Για να φτιάξουμε όμως στακοβούτυρο θα πρέπει πρώτα να φτιάξουμε στάκα. Ναι, αλλά για να φτιάξουμε στάκα θα πρέπει να έχουμε τσίπα!!
Πάμε λοιπόν να τα ξεδιαλύνουμε τα πράγματα.
Αρχικά ποια είναι η τσίπα;
Η τσίπα είναι η κρούστα ή πέτσα ή κρέμα (πείτε την όπως θέλετε) που σχηματίζεται μετά το βρασμό του αιγοπρόβειου γάλακτος καθώς το αφήνουμε για κάποιες ώρες ξεσκέπαστο. Αφότου λοιπόν σχηματιστεί η τσίπα, την μαζεύουμε και την τοποθετούμε σε ένα μπολ.
Η στάκα και το στακοβούτυρο είναι παράγωγα της τσίπας
Πως προκύπτουν όμως τα δύο αυτά παράγωγα;
Αρχικά τοποθετούμε την τσίπα σε μία κατσαρόλα. Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Θα παρατηρήσουμε ότι η τσίπα θα αρχίσει να ρευστοποιείται. Τότε προσθέτουμε αλάτι και το αλεύρι σταδιακά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά. Όταν θα έχουμε ρίξει όλο το αλεύρι, θα παρατηρήσουμε ότι η κρέμα αρχίζει να πήζει, να ξεκολλάει από τον πάτο της κατσαρόλας και να βγάζει το βούτυρό της. Αδειάζουμε το βούτυρο που προκύπτει σε ένα μπολ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσθέτοντας λίγο νερό. Αδειάζουμε όσο βούτυρο προκύψει ακόμα και σταματάμε τη διαδικασία όταν δεν θα βγάζει άλλο βούτυρο.
Το νερό χρειάζεται ώστε να μπορέσει να διαχωριστεί το βούτυρο.
Η κρέμα που απομένει στην κατσαρόλα είναι η πηχτή μάζα πρωτεϊνών και ονομάζεται στάκα.Το βούτυρο που προέκυψε από αυτή τη διαδικασία ονομάζεται στακοβούτυρο.
Που χρησιμοποιείται η στάκα και που το στακοβούτυρο;
Η στάκα προστίθεται κυρίως σε κρητικά εδέσματα όπως η κρεατόπιτα με αρνίσιο κρέας και τα τηγανιτά αυγά με στάκα. Τρώγεται επίσης και σαν αλοιφή πάνω σε ψωμί, έχει γαλατένια γεύση και υπέροχο άρωμα. Διατηρείται στο ψυγείο 5 με 6 μέρες.
Για το στακοβούτυρο είναι διαδεδομένη η χρήση του στο γαμοπίλαφο. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στο κάψιμο των ζυμαρικών, σε ψητές πατάτες και σε φαγητά στο φούρνο με βάση το αρνί. Διατηρείται στο ψυγείο σε γυάλινα βαζάκια ως και ένα χρόνο.
Comments are closed.