Πολλοί θα έχουμε αναρωτηθεί το πως ξεκίνησε το Χριστουγεννιάτικο έθιμο της γαλοπούλας.
Καθώς ξετυλίγουμε το κουβάρι της ιστορίας, παρατηρούμε πως το έθιμο στη χώρα μας ήταν την ημέρα των Χριστουγέννων να τρώμε πουλερικό και πιο συγκεκριμένα κοτόσουπα. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να γεμίσει το εορταστικό τραπέζι. Έτσι λοιπόν πάντα ως κυρίως πιάτο είχαμε κάποιο καλό κρέας είτε χοιρινό είτε αρνί το οποίο ανάλογα την περιοχή, το έφτιαχναν ψητό ή κατσαρόλας. Κάποιες από τις παρασκευές κατσαρόλας είναι το αρνάκι φρικασέ και το χοιρινό με πρασοσέλινο όπως επίσης και το αρνάκι ή το χοιρινό ψητά στο φούρνο.
Πως ήρθε η γαλοπούλα στην Ευρώπη και στη συνέχεια στην Ελλάδα;
Η ιστορία ξεκινάει πολύ παλιά και πιο συγκεκριμένα τον 16° αιώνα. Οι Ισπανοί conquistadors (κονκισταδόρες – κατακτητές) με επικεφαλής τον Hernán Cortés έφτασαν το 1517 στο Μεξικό στην πόλη Tenochtitlan η οποία ήταν και η πρωτεύουσα της Αζτέκικης Αυτοκρατορίας. Παρόλο που ο αρχηγός των Αζτέκων τους υποδέχτηκε φιλικά, ύστερα από δύο χρόνια οι Ισπανοί ξεκίνησαν την κατάκτηση του Μεξικού. Σε σύντομο χρονικό διάστημα η αυτοκρατορία των Αζτέκων είχε τελειώσει. Βέβαια σε αυτό συνετέλεσαν και άλλοι λόγοι. Σπουδαιότερος όλων ήταν η ευλογιά που αποδεκάτισε περίπου 25 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα σε 100 χρόνια.
Η ιστορία αναφέρει πως την εποχή που οι Ισπανοί ήταν στο Μεξικό, συνάντησαν για πρώτη φορά γαλοπούλες μέσα σε φυτείες καλαμποκιού. Όταν τις είδαν τις ονόμασαν ‘’ινδικές όρνιθες’’ και ο λόγος ήταν επειδή πίστευαν ότι είχαν ανακαλύψει τις Ινδίες. Το 1824, αποφάσισαν να φέρουν τη γαλοπούλα στην Ευρώπη παρόλο που είχε είδη εισαχθεί αρκετά χρόνια πριν από τον William Strickland.
Εκείνη την εποχή οι Γάλλοι, οι Άγγλοι και οι Ισπανοί έτρωγαν κυρίως κότες, χήνες και πάπιες την ημέρα των Χριστουγέννων. Από τα σύνορα των τριών χωρών βγήκε από εμπόρους που την διέδωσαν στα υπόλοιπα κράτη.
Λέγεται πως οι έμποροι ήταν Τούρκοι οι οποίοι της χάρισαν και το όνομα ‘’turkey’’
Πως όμως κατάφερε η γαλοπούλα να εισχωρήσει στο γιορτινό μας τραπέζι και να μιλάμε για το Χριστουγεννιάτικο έθιμο της γαλοπούλας;
Όταν έφτασε στην Ελλάδα, λόγω του μειωμένου κόστους εκτροφής που είχε, αντικατέστησε τους χοίρους στα εκτροφεία.
Το μέγεθός της έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καθιέρωσή της στο τραπέζι των Χριστουγέννων
Μπορούσε να γίνει γεμιστή και να την γευτούν πολλά άτομα στο γιορτινό τραπέζι.
Μια πιο σύγχρονη πρόταση, είναι το ρολό γαλοπούλας με ποικιλία υλικών για γέμιση.
Καλά Χριστούγεννα!!!
Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί